Kedves Kütyüdoki!

Nemrégen vásároltunk egy 2017-es Skoda Superb-et, amiben kulcsnélküli rendszer található. Sokat olvasni róla, hogy ezeket az autókat könnyedén el tudják lopni, ezért utólagos védelmi rendszert szeretnék beszereltetni. Amiket kinéztem az a blue16, illetve a gorilla s10. Összehasonlításban a gorillát hozzák ki jobbnak, de nem tudom, hogy éles helyzetben melyik a jobb. Tud tanácsot adni, hogy melyik rendszer ad nagyobb védelmet? A gorilla rendszernél szimpatikus, hogy megmarad a kulcsnélküliség, de persze a védelem az elsődleges, így ezt el is tudom engedni. Előre is köszönöm válaszát. Gábor

Kedves Gábor!

Mi, annak idején, amikor a védelmi palettánkat összeállítottuk, a Blue16 mellett döntöttünk, mint a legmagasabb védelmi szintet ellátó rendszer. Egy ilyen döntésnél, nem anyagi megfontolások dominálnak, hanem szakmai szempontok, szerintünk jelenleg a Blue16 az a védelmi rendszer, ami a jelenleg ismert lopási kísérleteknek ellenáll. Igen, a kezelése, megkívánja azt az egy mozdulatot, de ez tapasztalatunk szerint rutinná válik a felhasználó mindennapjaiban és egy idő után természetes lesz. A kényelem nagydolog, de pont a kényelem keltette elvárásoknak felelnek meg az autógyárak, amikor a kulcsnélküli rendszert beépítik az autóba, tudva, hogy van támadható pontja. A világ ebből a szempontból is megosztott, közel sem mindegy, hogy Németországban vagy Magyarországon használunk egy autót, ott valószínű, hogy ez a sebezhető pont nem annyira lényeges.

A Gorilla rendszerét nem szereljük, olvastam róla, de valós tapasztalatokkal nem rendelkezem, így fals lenne bármit is leírjak. Látogasson el mindkét szervizbe és hallgassa végig a rendszer teljes működését, nézze meg, kik, hol és hogyan szerelnek. Bizonyára ott is, ahogy nálunk, van bemutatóautó és próbálja ki, mennyire kényelmes vagy sem a rendszer kezelése.

A kulcsnélküli indításra nálunk vannak még megoldások – http://www.duett.hu/biztonsagtechnika/keyless-go-vedelem/ – ezeket is érdemes átfutni.

A Blue16 a legmagasabb védelmi szint nálunk, de nem biztos, hogy Önnek erre van szüksége, érdemes munkatársaimmal elbeszélgetni, akik segítenek kiválasztani az optimális megoldást. Sok esetben az autóhasználat nem indokolja a legmagasabb védelmet, van, aki olyan környezetben használja a gépkocsit, hogy a kisebb is megfelel, ebben van a mi felelősségünk, hogy szakemberként azt adjuk, ami kell és ne lőjünk ágyúval verébre.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu