Sziasztok!

Régi ügyfeletek vagyok és látom a lapotokon, hogy nyestriasztót is árultok. Mennyire meríti az autó akkumulátorát? Felettetek lakom a hegyen és állandó problémám a nyest. Nem rágott még meg semmit, de állandóan lábnyomokkal teli szélvédő és motorháztető fogad reggelente. Az autót nem használom mindennap, csak hétvégén, ezért lényeges nekem, hogy mennyit fogyaszt. Legyen riasztó vagy a sprayt ajánlod és fújkáljam az autót adott időközönként?

Válaszod köszönöm …

Tisztelt Érdeklődő!

Kevesebb, mint 2mA a fogyasztása, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor terhelése elhanyagolható még a ritkán használt autó esetében is. Ez a szerkezet csak lokális, kis teljesítményű hangot bocsájt ki és tervezésénél is alapvető szempont volt, hogy álló motornál kell működnie, ezért fogyasztása nem lehet számottevő. A nyestriasztót ajánlom és csak kiegészítésként kel a sprayt használni. A honlapunkon hosszan részletezem az általunk igaznak hitt teóriát a nyest viselkedéséről. Ha nem rág, nem kapar, az azt jelenti szerintünk, hogy ő az egyetlen példány a környéken. Csak mászkál, kutakodik. Ha másik nyest érkezne, az érezné elődje hátrahagyott jelölését és megpróbálná felüljelölni, ami már rágásban, kaparásban jelentkezne. Ilyenkor kell használni a sprayt, ami a nyest (és az ember) számára kellemetlen illatanyaga mellett olyan összetevőt is tartalmaz, ami elveszi a jelölés szagát. Ebben az esetben csak azt kell megakadályozni, hogy az autó tetejéről kémlelje a távolt, erre elegendő a számára kellemetlen hang, a nyestriasztó alkalmazása.

Természetesen ez csak egy vélemény és nem minden nyest osztja feltevésünket, vannak süket és elszánt nyestek, akik fittyet hánynak a nyestriasztóra, de a többség keres más kilátópontot.

Sokan összetévesztik a nyest és a macska nyomait, mert a macska is szeret az autóra mászni, bár a macska inkább a még meleg motorháztetőt kedveli. A nyomok közötti különbség, hogy a macska mancsnyoma tömörebb, a tenyér és az ujjak közelebb esnek, míg a nyest tappancsa kisebb, ujjai vékonyabbak, távolabbra nyúlnak és karmai is látszanak. Tapasztalatunk szerint a macska elriasztása nehezebb, nem annyira riad meg a nyestriasztó sikító hangjától.

A ritkán használt autó esetében ajánlom a csepptöltő használatát, ha van a parkoló autó közelében 230V-os csatlakozási lehetőség. Egy csepptöltő 8-15.000Ft és szinten tartja a használaton kívüli autó akkumulátorát. Nem olyan nagy befektetés, mint amekkora hasznot hajt főleg télen egy közepes állapotú akkumulátor esetén.

Üdvözlettel, Kütyüdoki