Tisztelt Kütyüdoktor!

Nyesttel kapcsolatos problémával keresném, ami gondolom nem egyedi. Egy évvel ezelőtt szereltettünk nyestriasztót az autóba, mert a szomszédunk jelezte, hogy az ő autóját megrágta, de most a mienk következett a riasztó ellenére. Hogyan tudom ellenőrizni, hogy egyáltalán működik e a beszerelt nyestriasztó, illetve mit tudok tenni, ha működik, de a mi nyestünket ez nem érdekli?

Üdvözlettel, xxxx

 

Tisztelt Érdeklődő!

A nyestriasztóhoz közel hajolva számunkra is hallható egy bántó, nagyon magas hang, ha nem, akkor valami meghibásodott. Mivel a működéséhez nem szükséges, csak 12V-os tápfeszültség, így a bekötés ellenőrzése nem nagy feladat, csak rá kell mérni a két vezetékére akár egy próbalámpával, akár multiméterrel, de a legtöbb készüléken LED is található, ami visszajelzi, hogy tápfeszültsége van (ettől még nem feltétlenül sípol).

A hanggal működő riasztók általában hatásosak, de mindig van egy renitens, vagy nagyothalló nyest, aki fittyet hány rá és visszajár az autóhoz. Két lehetőséget tudunk még ajánlani, a költséghatékonyabb az aeroszol. Ez olyan illatanyagot tartalmaz, ami kellemetlen a nyest számára és mellette elfedi a nyest szagát. Feltételezésünk szerint a nyest azért rág és rongál, mert egy másik, előzőleg ott járt nyest jelölését akarja eltüntetni és felülírni saját szagával. Az említett kemikália ezt a szagot fedi el és így, ha ott is jár a nyest, az csak jelöl, nem akar eltüntetni semmit. Mivel ez csak egy illatanyag, ezért két-három hetente ismételni kell a kezelést, ahogy elpárolog vagy az eső elmossa. A kezelésnél minden olyan helyet be kell fújni, ahol a kisállat be tud mászni az autó motorterébe, de ügyelni, hogy ne essünk túlzásba, mert számunkra is kellemetlen ez a szag.

A másik megoldás elsőre drasztikusnak tűnik, ez amolyan villanypásztor. Az autó motorterébe kis fémlapkákat szerelünk, minden olyan helyre, ahol bejuthat a nyest, ezekre a fémlapkákra nagyfeszültséget kapcsolunk, ami roppant kis áramerősséggel párosul. Ha a nyest rálép, egy kellemetlen áramütést érez, nem agyonütjük szegényt, csak megcsípjük. Hangsúlyozom, hogy a rendszernek nincs élettani hatása, csak kellemetlen a kisállat számára, csak annyi, ami elegendő, hogy memorizálja a tiltott területet.

Számtalan praktika létezik még, van aki a kutyaszőrös zoknira esküszik, van, aki a vizes palackra a kerék mellé, nekünk a villanypásztoros megoldás jött be leginkább.

Üdvözlettel, Kütyüdoki