Üdvözlöm

Előző válaszában említette a sebességváltó zárat. Nos, nekem erről nincsenek pozitív információim, a net tele van olyan tényekkel, amik alapján ez nem számít biztonságos autóvédelemnek. Fúrható, törhető és hátrafelé mehet az autó. Kifejtené, hogy milyen szempontok alapján ajánlotta a sebességváltó zárat?

Tisztelt Érdeklődő!

Egy szóval? – szakmai.

Valóban az internet tele van történetekkel, amik vagy igazak, vagy városi legendák. A sebességváltó zár működéséről van egy video az oldalunkon. Az autó sebességváltóját zárja le hátramenetben. Így az autó még beindítható, sőt mozgásképes, de csak hátramenetben. Annak az életszerűsége, hogy valaki Zuglóban ellop egy autót és tolatva távozik a Hungária körúton, vagy a mellékutcákban csekély. Ez komoly autóvezetői tudást, kitartást feltételez és azt, hogy egyáltalán ki tud állni a parkolóhelyről hátramenetben, mindemellett a hosszú távú tolatást kibírja az autó sebességváltója, ami nem erre lett fejlesztve. Az autó mozgásképes és én is olvastam már a sebességváltó zárral eltulajdonított autóról, de a mi pályafutásunk alatt, a mi ügyfélkörünkben nem volt erre példa, ezért megbízható védelemnek tartom.

Olvashatunk olyat, hogy egy akkumulátoros flex-el egyszerűen levágják a sebességváltó zár tüskéjét.  A váltózár, például a Diamond Lock 60 HRC keménységű, felületi edzéssel készül, így ennek vágása nehéz, időigényes feladat. Ugye Flex-et mindenki hallott már dolgozni és gondoljunk bele, hogy az éj leple alatt valaki elkezdené ezt a sikító hangot. Milyen bátor elkövető lenne, aki nem törődik semmivel, lakókkal, rendőrökkel, lebukással. Mindemellett egy ilyen beavatkozás során az autó belső tere olyan mértékben sérülne a szikráktól, hogy azt az autót elvinni okafogyott. A zárszerkezethez nem könnyű hozzáférni, ezért a vágás előtt meg kell bontani a középkonzolt és utána sem esik kézre a művelet.

Olvashatunk a zár kifúrásáról. A sebességváltó zár betétei mind a legprofibb zárbetétgyártók termékei (KABA, Mul-T-Lock), amik ellenállnak savnak, fúrásnak, zárfésülésnek. Ez sem vezet célra, ha sebességváltó zárat semlegesítünk.

Az egyik kedvencem a hűtés. A legenda szerint folyékony nitrogénnel lehűtik a váltózárat, majd egy erőteljes ütés hatására az darabokra törik, mint a borospohár. Nem. A sebességváltó zár, mivel csatlakozik az autó karosszériájához elég jó hőátadással rendelkezik. Magát a zárszerkezetet sem lehet annyira lehűteni, hogy az darabokra törjön, főleg ott a helyén. Egy ilyen kísérlet során az autó középső boxa és a sebességváltó műanyag tartóeleme porrá törne, de a váltózár nem, nem is állna szándékában. Itt is megemlíthetjük azt az életszerűséget, ami abban rejlik, hogy egy autótolvaj egy kisebb bödön folyékony nitrogénnel és a hozzá járó termokesztyűvel megy „munkába”.

Alapvetően az autólopás során a tolvaj kerül minden olyan helyzetet, szerszámot, kiegészítőt, ami rábizonyítaná az autólopást. Ki az, aki bevállalna egy olyan fuvart, amikor lopott autót kell szállítani egy autómentőn. Bármikor megállíthatja egy rendőr, belekeveredhet egy kisebb közúti problémába, balesetbe és a tréleren ott állna lekötözve a bizonyíték. Ezért sem tolatna senki egy sebességváltó záras autóval.

A sebességváltó az elmúlt évtizedekben rengeteg alkalommal bizonyította, hogy megfelelő védelmi eszköz. Az egyetlen hibája az emberi tényező, aki nem zárja, elfelejti bezárni, az felelőtlen. Persze, az a legjobb, ha szereltetünk hozzá egy GSM pagert, ami a csendben védő sebességváltó zár feltörési kísérletéről telefonon értesíti a tulajdonost.

Az internet egy olyan hely, ahol boldog, boldogtalan leírhatja véleményét, vélt és való igazát, ahogyan ezt én is teszem ebben a pillanatban. Senki nem ellenőrzi sem valóságtartalmát, sem szakmai helytállását. Szerintem a sebességváltó zár megfelelő védelmi eszköz, de nem alkalmazható minden felhasználó esetében. Van olyan autóhasználat, amikor elegendő, de magasabb biztonsági szint eléréséhez kiegészítés szükséges. A sebességváltó zár kiszerelése itt nálunk, megfelelő műhelykörülmények és megfelelő szerszámozottság esetén egy, másfél óra.

Üdvözlettel, Kütyüdoki