Kedves Kütyüdoktor

Mennyire szabályos vagy mennyire büntetnek a trafipax blokkoló miatt. Ha nem legális, akkor mi alapján áruljátok?

Tisztelt Érdeklődő!

Nem árusítunk traffipax blokkolót, csak előjelzőt. A blokkoló használata törvénybe ütközik, míg az előjelző legális hazánkban az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet alapján. Fontos, hogy hazánkban, mert használatáról minden országban más a megítélés. A szomszédos osztrák csendőr már az eszköz birtoklásáért is büntethet!

Míg a traffipax blokkoló megakadályozza a sebességmérést, a traffipax előjelző csak figyelmezteti a sofőrt a mérés tényére. A jogszabály azért engedi a traffipax előjelzőt, mert a logikus cél, hogy mindenki a megengedett sebességgel közlekedjen, nem pedig az, hogy jól megbüntessenek mindenkit, miközben mindenki száguldozik és belehal. A lesből mérő traffipax ugyan olyan buta megközelítés, mint a kerékbilincs vagy a térfigyelő kamera bírsága, mert ezek nem akadályozzák meg a szabálytalanságot, nem tartatják be a szabályokat, csak büntetnek, csak bevételi források. Ezzel ellentétben egy rendőri jelenlét vagy egy traffipax előjelző jelzése rendre utasítja a figyelmetlen autóst. Aki ennek ellenére gyorsan hajt, az vessen magára, az megérdemli a bírságot, hiszen tudatosan követi el, nem tévedésből, nem figyelmetlenségből.

A gyorshajtást mi sem támogatjuk. A traffipax előjelző esetében nem az a lényeg, hogy nem tudjuk eldönteni az autópályán, hogy mennyivel szabad menni, hanem a lakott területen belül ne fussunk bele egy 30km/h-s korlátozásba. Mivel ezt néhány navigációs készüléken kívül nem jelzi a figyelmetlen autósnak semmi, így adhat egy esélyt egy traffipax előjelzővel magának és lelassítva helyes sebességgel közlekedhet, hiszen nem tett rosszat, csak figyelmetlen volt.

Üdvözlettel, Kütyüdoki