Tisztelt Kütyüdoktor!

Mivel nem találtam megfelelő alkategóriát a címzettek között, önnek küldöm a kérdésem.

Létezik-e valamiféle „kütyü”, vagy csodaszer nyest távol tartására?
Megrágták az autót több helyen (jellmezően a motortér préselt üveggyapot zaj/hőszigetelését és a rádióantenna gumi borítását.

Lehetőleg nem elektromos kütyüt keresek, mert tartok tőle, hogy lemerítené az akkumulátort. A szagos spray-k sem jöhetnek szóba, mert nagyjából az egész autót be lehetne fújni a motortértől a tetőig, illetve havonta lehetne megismételni a „szagosítást”.

Előre is köszönettel:
Péter

Tisztelt Péter!

Weblapunkon, a biztonságtechnika menüpontban részletesen írtunk a nyestriasztóról. Biztos megoldás nem létezik, vannak teóriák és mi is kiválasztottunk egyet, amivel eddig sikerrel jártunk.

A mi feltevésünk szerint a nyest jelölni szeret, illetve az előző nyest jelölését akarja eltűntetni, ami ellen elektronikus és kémiai eszközt tudunk bevetni. Az elektromos védelem egyik ága az a hang, amit a nyest nem szeret, kellemetlen számára és veszélyt jelez, de természetesen vannak nagyothalló nyestek, vagy inkább bátrabbak, amelyek megszokva a folyamatos hangot továbbra is meglátogatják az autót. A jármű motortere védhető egy elsőre drasztikusnak tűnő megoldással a kitartóbb állatkák ellen, ez olyan, mint egy villanypásztor. Nem kell megijedni, nem csapjuk agyon szegény nyestet, nem ez a cél, de a védett helyre bebújva kellemetlen csípést kap, aminek semmiféle élettani hatása nincs.

A kemikália egy speciálisan összeállított illatcsomag, ami a nyest számára nehezen tolerálható és mindemellett elfedi a már megjelölt hely szagát. Mivel a rágás, kaparás arra utal szerintünk, hogy az előzőleg ottjárt nyest jelölését el akarja tüntetni és felülírni, a spray anyaga ezt a szagot elfedi, így nem kapar, nem rág a hívatlan vendég.

Az elektromos kütyütől nem merül le az akkumulátor, tervezésénél erre figyelmet fordítottak, működéséhez 2 mA-re van szükség (KEMO M157), ami elenyészően kis érték. A spray esetében valóban rendszeresen ismételni kell a kezelést, de ennél jobb ötletem sajnos nincs és ez eddig bevált.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu