Nyestriasztók

A városlakó autótulajdonosok is ismerik azt a nemkívánatos látványt, amikor a motorteret kinyitva cafatokra tépett motortér borítással, megrágott kábelekkel, esetleg csövekkel nézünk farkasszemet. Igen, általában a nyest, egy kis urbanizálódott állatka a gyanúsított. Miért teszi, ki tudja, többféle magyarázat is létezik. Nem vagyok szakértő, engem a hozzáértők meggyőztek egy hihető magyarázattal ezt megosztom, ha nem így van, kérem javítson, aki jobban tudja. Egy biztos, hogy az általunk ajánlott megoldás az esetek túlnyomó részében működik.

A tapasztalt jelenség, karmolás és rágásnyomok. Nem, nem akarja megenni, a nyest sem eszik műanyagot vagy gumit, nincs semmi vandál génkorcsosulás benne, nem a rombolás öröméért teszi és nem is akar ilyen módon bosszút állni az emberiségen, amiért eloroztuk tőle a természetes környezetét. A nyest, rivalizáló állat. Jön, megy, keresgél, közben szagmintával kijelöli saját területét. Ez még nem baj, amíg másik nyest nem jár arra. Ha megérzi, hogy előtte már fajtársa jelölt, ő is újra jelöli, de előtte megpróbálja eltűntetni az előző szagot. Megpróbálja lekaparni, lerágni, neki mindegy, csak eltűnjön és az ő jelei maradjanak. Ezért látjuk a motorháztető szétkapart szigetelését és a félig lerágott kábeleket, csöveket a motortérben.

Nem mindig a nyest a bűnös, ugyan úgy meglátogatja az autó motorterét az egér illetve a patkány is. Az autó motortere nyugodt fészkelő helynek számít a rágcsálók számára is. Nem, ők sem esznek gumit vagy műanyagot, de mint besorolásuk is mutatja, rágcsálnak. A metszőfoguk gyökértelen, folyamatosan nő, ezért állandó kopatásra vannak ítélve. A védettnek tűnő környezetükben gyakorolják is ezt a kényszert, és amit lehet, megrongálnak, legalább is a mi szemszögünkből nézve. Egér vagy patkány jelenlétére utal, ha a motortérben kisméretű ürüléket találunk, nyestre, ha kaparás nyomokat.

Forrás: http://www.kemo-electronic.com

Milyen veszélyt rejt a nyest?

A szétkapart hangszigetelő borítás bosszantó, de a megrongálódott kábelszigetelés komoly anyagi befektetést okozhat. A motortér megrongálódott kábele tönkreteheti a méregdrága vezérlőelektronikát, ami komoly ellenszenvet vált ki az autótulajdonosban a környék állatvilágával szemben.
Aki erdős, parkos vagy külvárosi részen lakik, tudja, hallotta, hogy az adott területen előfordulnak nyestek, annak nem szabad gondolkodni, csak idő kérdése, hogy a kíváncsi kisállat körülnézzen az autójában, védekezzen ellene.

Mit lehet tenni?

Rengeteg praktika létezik, kisebb, nagyobb sikerrel a lakókörnyezetre, de az autó szűkös, és mint mindenben, most is speciális terület, nem köthetünk a motortérbe kotorék ebet. Próbálkozni lehet, de 100%-os módszer természetesen nem létezik, annál rafináltabbak az elkövetők. Mivel számukra a legfontosabb a biztonságos, háborítatlan környezet, így talán ebből az irányból tudunk védvonalat építeni.

A kisállatok távoltartásának eredményes módszere egy olyan magas frekvenciájú hang, ami az emberi hallás frekvenciasávján kívül esik, de az állatok hallják. Ez a magas frekvencia számukra bántó, veszélyt jelző hang, így elkerülik az ilyen környezetet. Nyest esetében eredményes a terület szagmentesítése. A jelöletlen területre tévedt nyest (a teóriánk szerint) nem okoz kárt, körülnéz, jelöl és távozik, nincs oka, hogy kaparjon, rágjon, csak jelöl. A már megjelölt terület viszont kihívás számára. Kémiai eszközzel semlegesíthető a jelölés, sőt az elegy olyan illatot is tartalmaz, ami kellemetlen a nyest számára, az ilyen módon kezelt területet elkerüli.

Hogyan védekezzünk?

Fontos, hogy a járműben járt már nyest vagy még nem. Ha már járt, akkor biztosan jelölt, így csak egy elektronikus védelem nem feltétlenül tartja távol a következőt. A jelölés számára felülbírálhatja a zavaró elriasztó hangot, gondolhatja, ha más is idemerészkedett, nem lehet annyira veszélyes a hely.

Mindenképpen ajánljuk, hogy az elektronikus nyestriasztó beépítésekor egy alkalommal használjon kemikáliát a semlegesítésre.

Tudta?

Szlavónia címerének közepén egy nyest fut. A középkorban Horvátország egyes területein a nyestbőr fizetőeszköz volt, és 1993-ban Horvátország fizetőeszköze a kuna lett, ami magyarul annyit jelent, hogy nyest.

Horvát kuna