Kedves Kütyüdoktor!

Úgy két éve kiömölhetett valami az autóban, amit akkor nem vettem észre, azóta folyamatosan egy édeskés, túróra emlékeztető szag van jelen. Behatárolni nem tudom, hogy honnan jön. Próbáltam klíma és kárpittisztítást, ózonos tisztítást, utóbbival talán enyhült. Érdekesség, hogy ha napon parkolok, akkor a forró beltérben nem érződik, míg télen mindig. Mivel próbálkozhatnék még? Tanácstalan vagyok, bármilyen tippet szivesen fogadok.

Üdv,
Róbert

Kedves Róbert!

Az összes szagtalanító megoldás közül az ózonos fertőtlenítés a leghatásosabb, az biztos, hogy megköti a szagot, de a szennyeződést nem tudja eltávolítani, így újratermelődhet a szag. Az utastér, a csomagtér, a tárolórekeszek szemrevételezhetők, gondolom, ezen már átesett az autó. Ami nem látható, az a szellőzőrendszer, amibe bele is kerülhet valami bomló anyag, de megtelepedhet benne penész és gomba, ami kellemetlen szagot áraszt.

Mivel azt írja, hogy két éve megvan a szag, úgy gondolom ennyi idő alatt minden ételmaradék vagy egyéb beömlött anyag kiszárad, megsemmisül, ezért a szellőzőrendszerben tenyésző penészre, mohára, gombára gyanakodnék. Minden olyan helyen be kell nézni a járatokba, ahol csak lehet, fűtőmotornál, hőcserélőnél, pollenszűrőnél és érdemes endoszkópot használni. Az említett hívatlan élőlények általában a hőcserélőnél tapadnak meg és ne valami kis elszíneződésre gondoljunk, komoly, nagyméretű telepek tudnak kinőni. A lecsapódó pára kiváló talaj számukra és a klímatisztító megoldások alulmaradnak egy nagyobb tenyészkupaccal szemben, azt csak manuálisan lehet eltávolítani. Mivel a művelet nehezen hozzáférhető helyeken, sok bontással jár, keresni kell egy szakembert, aki elvállalja, talán a klímaszervizek a legalkalmasabbak erre a feladatra.

Mindenhol hirdetem, hogy az autó szellőzőrendszerét minimum évente egyszer át kell tisztítani, fertőtleníteni, mert csak a rendszeres karbantartás tudja megakadályozni a makacsabb telepek kialakulását. Ha már megvetette a lábát a moha, gomba, penész, abban nem tud kárt tenni semmiféle tisztítószer. Ha otthoni klímáját tisztítják, elméletben a szakember a ventilátor kerekét is kiveszi és ilyenkor látható, hogy a lapátok között milyen elborzasztó kinézetű és mennyiségű gomba telepszik meg egy év használat alatt. Az otthoni készülékkel könnyebb dolga van a szerelőnek, az autó szellőzőrendszere sajnos sokkal zártabb, hozzáférhetetlenebb.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu