Szia!

Ülésfűtéssel kapcsolatban szeretnék kerdzni 🙂

Van egy 2012 es suzukim amiben van gyári ulesfutes, de az a jelenség hogy bekapcsolom felfűt, megy egy 5-10 percig majd kihűl es nem is kapcsol vissza. Ha kikapcsolom utana es vissza kapcsolom akkor se csinal semmit, viszont ha leallitom a kocsit ( gyújtás off ) majd újra inditom akkor elkezd megint fűteni.

Van ötlet hogy mitől lehet? Ulesfutesemmel van a baj vagy inkabb az autó oldalan kellene keresni a hibat jelen esetben?

Köszi elore is

Udv

Tisztelt Érdeklődő!

Az általam ismert Suzuki ülésfűtés esetében az áramkörben csak egy gyújtásáram és egy kapcsoló vesz részt. Ebben az esetben ellenőrizze, hogy amikor a hiba fennáll, a kapcsolón mérhető-e a bejövő és a kapcsolt feszültség. Ha a kapcsolón nem mérhető semmi, akkor a biztosítéktáblát ellenőrizze. Ha mérhető a bejövő, de a kapcsolt nem, akkor a kapcsoló a bűnös. Ha mérhető a kapcsolt tápfeszültség is, akkor az ülés alján mérjen a bemenő csatlakozóban, hogy odáig eljut-e a feszültség. Ha nem, akkor a kapcsoló és az üléscsatlakozó között van a hiba. Ha mérhető, akkor az ülésben található. Figyeljen, mert, ha van az ülésben légzsák, akkor ugyan itt található a csatlakozója, amibe nem szabad belemérni, de ez élénken elkülönül sárga színével. Ha az ülésben van a hiba, ami valószínű, akkor ki kell venni az ülést és „megnyúzni”, ami már megközelítőleg sem otthoni feladat. Ha az ülésfűtéslap megsérül, túlmelegszik, leold a hőbiztosíték, ami addig nem kapcsol vissza, amíg ki nem hűl teljesen. Ha a hőbiztosíték romlott el, az is okozhat ilyen jellegű hibát.

Utólag szerelt ülésfűtés esetén létezik olyan bekötés, amit a gyújtás levétele old, azaz, ha bekapcsolva hagyja az ülésfűtést és leveszi a gyújtást, az kikapcsolja és a következő gyújtás ráadása esetén sem kapcsol vissza. Ilyenkor vagy egy kis elektronika vagy egy öntartó relé oldja meg a feladatot, aminek hibája szintén okozhat ilyet. Ebben az esetben, amikor a hiba fennáll, nem mérhető az ülésbe bevezető csatlakozón tápfeszültség. Meg kell keresni a relét és ott ellenőrizni.

Ha mindkét ülés esetében jelentkezik a hiba, akkor nem valószínű, hogy mindkét ülésfűtés, hőbiztosíték vagy kapcsoló egyszerre romlott el, inkább a közös oldalon kell hibát keresni valahol a biztosítéktáblában.

Üdvözlettel, Kütyüdoki