Tisztelt Kütyüdoki!
Néhány napja azt tapasztalom, hogy a ház előtt parkoló autók távirányítója egyszerűen nem működik, miközben pár száz méterrel arrébb semmi gond nincsen egyik autóval sem. Mazda 6-om van, ami gombnyomásra indul, de reggelente alig tudok elindulni és bezárni se lehet az egyetlen autót se. Arra gyanakszom, hogy valamelyik szomszéd esetleg blokkolja a rádió jelek terjedését valami zavaróval. Egyáltalán legális ilyen zavarót működtetni?
Azt gondolom egy ilyen jelforrás megtalálása nem okozhat gondot és többféle készüléket is találtam erre a neten, de nem tudom milyen frekvenciáról van szó, mire figyeljek oda, mit keressek.
Egy olcsó készülékben gondolkodom vagy esetleg valamilyen szakembernek a bevonásán.
Köszönettel…Tisztelt Érdeklődő!

Lehet egy szomszéd rosszindulata, de inkább egy szomszéd meghibásodott kütyüje szokott lenni, amiről ő sem tud, nem vett észre. Zavarót működtetni nem törvényes és extrém esetben a frekvencia felügyelet bejelentésre be is méri.

Ha egy bármilyen elektromos berendezés 433MHz-en ad, vagy üzemszerűen, vagy azért mert elromlott, azt az autó zavarként kezeli és letiltja magát. A régi kínai vezeték nélküli telefonok, a meghibásodott és mindig sugárzó távkapcsoló, vezeték nélküli (kínai) kapucsengő okozhat ilyet. Mi egyszer napokig kerestünk egy lecserélt távkapcsolót, ami a műszerészasztal fiókjában adott és az egész műhelyben blokkolta a távkapcsolókat.

Egy távkapcsoló kis hatótávolságban jelent problémát, de egy rossz vezeték nélküli telefon vagy kapucsengő nagy teljesítménnyel blokkol. Nézzenek körbe a szomszédok, hogy vásároltak-e valami elektromos szerkezetet mostanában és próbálják meg kikapcsolni, hogy a probléma megszűnik-e. Ha igen, akkor vigyék vissza a forgalmazónak, mert ilyen eszközt nem szabad kereskedelmi forgalomba hozni. Ha nincs megoldás, akkor be kell jelenteni és a szakemberek bemérik.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu