Kedves Kütyüdoki!
2007-es Ford Mondeo típusú gépjárművünk kanyarkövető fényszórója a ködlámpák kanyarodáskor való felkapcsolásával világítja be a kanyarív belső felét. Kérdésem, hogy létezik-e bármilyen kütyü, mellyel más első ködlámpával rendelkező autótípus (2017 Yaris) felruházható ilyen képességekkel?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Ilyen modul nincs, de megoldható egy időzítőmodullal és egy kis gondolkodással, hiszen csak annyi a feltétel, hogy, ha a világítás fel van kapcsolva és az index működik, akkor felkapcsoljon a ködlámpa adott oldala is. A használat jogszerűsége azért nem egyértelmű, mert ellentétben a kanyarfényként használható megoldással, a ködlámpán nincs jelölve az a bevizsgálás ténye, hogy ő kanyarfény is. Ezt persze senki nem ellenőrzi és senkit nem is zavar az ilyen jellegű használat, de jó tudni, hogy erre is van szabály.

Az a lámpatest, amelyiket kanyarfényre és ködlámpa funkcióra terveztek az egyszerű ködlámpa irányítottságával szemben oldalra nagyobb szöget világít, így biztosítva, hogy valóban bevilágítson a kanyarodás ívébe. Ha az egyszerű ködlámpát használja ilyen célra, az nem lesz tökéletes, sajnos.

A tökéletes és szabályt követő megoldás, ha cseréli a ködlámpát egy erre a célra gyártott és bevizsgált lámpatestre. Az Osram LEDriving FOG ködlámpa, nappali menetfény, kanyarfény egyszerre. Ez a lámpatest beleillik szinte minden 90mm-es szabványhelybe és tökéletesen ellátja mindhárom funkcióját. Erre gyártották, erre a funkcióra szól a bevizsgálása, így használata nem ütközik semmilyen szabályba, elfogadja a közúti ellenőrzés és a vizsgaállomás is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu