Tisztelet Kütyüdoki!

Tájékozódni szeretnék. Tervben van egy 2008-as Cordoba megvásárlása a feleségem számára és szeretnék bele egy rendszert, ami a következőket tudja: tolatókamera, bluetooth kihangosítás, bluetooth zenehallgatás, ha lehet, a kijelzőjén fusson Waze. A feleségemnek jelenleg Blackberry Q5 telefonja van, de ha azt nem tudjuk beintegrálni a rendszerbe, persze lecserélhető.

Nem szeretném, ha a költségek nagyon elszállnának, egy jó ár/érték arányú rendszert céloznék meg.

Milyen konstrukciót tudna ajánlani?

Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelettel, …

Tisztelt Érdeklődő!

Pioneer MVH-AV290BT kiváló választás, de előtte egy-két negatívumot el kell mondjak.

Az autóban a rádió elhelyezése nem szerencsés, eléggé lentre tervezték, így kiesik a vezető látóköréből, emiatt nem alkalmas, vagyis nem a legszerencsésebb navigációra használni. A helyes az lenne, ha a navigáció kijelzője magasan lenne, így amikor a kijelzőre néz a vezető, szeme sarkában ott az út és érzékelheti a hirtelen változásokat. A rádió helyén nem tudunk változtatni, így jobb megoldás, ha a navigációt a telefonon futtatja, ami esztétikusan, de magasan van elhelyezve. Ezen mondataim kicsit okafogyottak, mert jelenleg nincs olyan rádió, ami meg tudja jeleníteni a Waze alkalmazást. Persze több készülék leírásában is szerepel ez a funkció, de nem oly régen frissült az Android kompatibilitás, ami jelenleg működik, az iOS jelenleg nem használható. Ezt a funkciót évek óta szeretnék beintegrálni a fejegységekbe, de a siker útja göröngyös. Mire elkészül a szoftververzió, ami minden probléma nélkül átveszi a telefonról a képet, megváltozik a telefon szoftvere és van, hogy hetekig nem használható a rádió ezen funkciója, míg a fejegység gyártója nem csatolja újra készülékét az új operációs rendszerhez. Mi az úgynevezett CarPlay vagy tükrözés funkciót nem ajánljuk az ügyfeleinknek, tapasztalatunk szerint nem megbízható.

Jöjjenek a pozitív dolgok. A Pioneer MVH-AV290BT nagy dobása volt a Pioneer-nak, mert egy nagytudású készüléket tolt le a felső kategóriából a középső kategória árfekvésébe. Dupla DIN méretű, informatív kijelzővel, nagyméretű ikonokkal és nagyon egyszerűen, jól kezelhető menüvel bír. Rendelkezik minden olyan funkcióval, ami a jó hangzáshoz szükséges, ekvalizátor, mélysugárzónak átkapcsolható hátsó hangszórókimenet, frekvenciavágások… A Bluetooth része hibátlan kihangosítóként és zene átjátszóként használható, USB eszközt fogad, töltheti a telefont és van tolatókamera bemenete. Amire szükség lehet azt tudja, én mindenképpen ajánlom. Ára 74.900Ft bruttó. A beépítéshez nem kell illesztőkeret, nem kell rádiócsatlakozó, a Cordoba általam ismert felszereltségébe beleillik. Ha az autó rendelkezik gyárilag kormány távirányítóval, akkor egy illesztő modul segítségével ez a funkció is megmaradhat. A kormányillesztő modul 24.900Ft-ba kerül. Tolatókamerára több lehetőség is van, létezik Pioneer ND-BC8 – 34.900Ft bruttó áron, de hozzá illeszthető bármilyen szabványos tolatókamera, távol-keleti gyártmányok már 25.000Ft-tól kaphatók.

A Blackberry számomra sötét folt, nincs vele tapasztalatom, sajnos nem próbáltam, nem tudom mit képes kiadni magából Bluetoothon keresztül. A két általános operációs rendszerrel rendelkező csoport az Android és az OS tökéletesen együttműködik a készülékkel.

Üdvözlettel, Kütyüdoki