Tisztelt Kütyüdoktor!

Van nekem egy 2003-as 1.8-as Nissan Almera N16 Heatchback gyári beépitett rádióval szerelve. Szeretnék bele egy mélynyomót rakni, de ugye gyárilag nincs a rádión RCA kimenet. Vettem egy olyan kis elektronikát, amit rá kell kötni a jobb és bal oldali hangszóróknak a vezetékére (2-2 szál vezeték), és az csinál RCA kimenetet az erősítőnek. Annyi lenne a kérdésem, hogy ezt a kis dobozt az első hangszóróknak vagy a hátsó hangszóróknak a vezetékére kell kötni? Melyikből célszerű RCA kimenetet csinálni?

Válaszát előre is Köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Az átalakítót olyan kimenetre célszerű kötni, amin nincs hangszóró. Bár nagy bemeneti ellenállása miatt elviseli az átalakítót a hangszórókimenet a hangszóróval együtt, de tapasztalat szerint enyhe torzítással jutalmazza a plusz terhelést. Az első kimenet hajtsa az első hangszórókat, a hátsó a mélysugárzót.

A zenei élményben nem tölt be nagy szerepet a hátsó hangszóró, mivel elhelyezése alapjaiban rossz. Ahhoz, hogy színpadképet, helyes hangteret kapjunk, az első hangszórókra és egy mélysugárzóra van szükség. A hang irányát az elsőként megszólaló magashang határozza meg, így, ha hátulról megszólal a hangszóró, akkor belekerülünk a zene közepébe, ami lehet kellemes érzés, de nem adja vissza az eredeti hangképet, ami egy színpad előtt álló és a színpad szélességét, mélységét reprodukáló hang lenne.

Ha a hátsó hangszóró kimenetet csak a mélyre használjuk, akkor a fader szabályzóval zenehallgatás közben tudjuk szabályozni a mély intenzitását, ami hasznos, mert a felvételek igen nagymértékben különböznek, van amelyikben sok a mély és lejjebb kell venni és van, amelyikben kevés a mély és rá kell adni egy kis hangerőt. Ha a hátsó hangszóró is be van kötve akkor az a hangerő növelésével, a vacak elhelyezése miatt torztást hoz a rendszerbe, én nem kötném be.

Na, de akkor minek a hátsó hangszóró? Az csak a hátul ülők hangszórója, ami arra hivatott, hogy kiegészítse az első hangszórók hangját hátul, semmi másra nem alkalmas.

Szóval a hátsó kimenetre kötném úgy, hogy nem teszek rá hangszórót csak az átalakítót, ami a mélyet hajtja. A mély erősítőjének tápfeszültségét vastag vezetékkel hoznám az akkumulátorról közvetlenül, természetesen biztosítékkal védve.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu