Tisztelt Kütyüdoktor
Vettem egy suzuki swift 1.5 vvt autót. Kigyulladt a töltésjelző lámpa ezért kicseréltem a generátort. Nem lett változás és továbra is világít a töltés lámpa és lemerül az aksi és utánna nem megy az auto. Csak addig megy amíg van az akuban energia. Mi lehet a baj?

Előre is köszönöm a válaszát. Cynthia

Kedves Cyntia!

Fel kell tölteni az akkumulátort, majd járó motornál közvetlenül az akkumulátor sarun megmérni a töltést. A mérés idejére a fűtőmotort maximumra kell állítani és felkacsolni a világítást, hogy terhelés mellett történjen a mérés.

Ha a töltés megfelelő, legalább 13,8V, akkor ellenőrizni kell az akkumulátort, amit minden elektromos szerviz meg tud mérni.

Ha nincs töltés vagy kevés, akkor járó motornál az akkumulátor negatív saruja és a generátor fémváza között feszültséget kell mérni, szintén terhelés mellett. Ha 1V-nál magasabb a feszültség, akkor valahol testhiba lépett fel. Az akkumulátor negatívja a karosszériára, majd a motorra van testelve, ha ezek közül valamelyik csavaros kötés kontakthibás, akkor elégtelen lesz a töltés.

Ha ez is jó, akkor az akkumulátor és a generátor közötti pozitív kábelt kell ellenőrizni.

Vannak olyan generátorfelújító műhelyek, melyek minimális összegért cserélik a hibás generátort az általuk felújítottra, érdemes meglátogatni egy ilyen szervizt, ha a mérések nem járnak eredménnyel.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu