Kedves Kütyüdoki!
Tuning honlapokon figyeltem fel, sötétedésben mozgásra aktiválódó világító szelepsapkára, amely forgás közben szines fényt vetít ki a kerékre.
Kérdésem az, hogy legális-e a leírt szelepsapka használata?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Nem. A KÖHÉM rendelet szigorúan szabályozza, hogy a járművön, közúton milyen világítótestek működhetnek és azok milyen elhelyezésben, mekkora fényerővel, milyen irányítottsággal és milyen színben világíthatnak. Ebben teljesen egyetértek, hiszen az esztétikusnak és egyedinek tűnő világító szelepsapka elsőre akár biztonságosnak is hathat, de ismerve embertársainkat, nem mindenki maradna az esztétikus és hasznos fogalmán belül. Biztos vagyok abban, hogy némely autóstárs iszonyat fényű lámpákkal díszítené autóját, ami zavaróan jelentkezne az úton lévők számára. Ez olyan, mint az utólagos xenon. Alapvetően jó lett volna, ha szakember szereli be és be is állítja, de ezt nem tették és kilométeres távolságból kisütötte a szemét a szemben haladónak.

Az autóra általánosságban mondható, hogy semmiféle utólagos világító berendezés nem szerelhető, ha azt közúton használni akarjuk. De, amit felszereltünk, annak működnie kell és a vizsgán ezt ellenőrizni kell, mint például a helyi megvilágítás, szerelőlámpa és egyéb nem közúton használatos világítást.

Üdvözlettel, Kütyüdoki