Kedves Kütyü Doki!
Olvastam az utólag beszerelt lámpákról, LED-esre cserélt izzókról a Totalcarban megjelent cikket. Ehhez kapcsolódik a kérdésem. Gyári tolató kamerával szerelt Citroen C5 Tourernél sötétben a tolató lámpa a kocsi mögötti úttest területet nem világítja meg, mert sokkal magasabban világít. Szabályba ütközik-e, hogy egy a kocsi mögötti területet, egy kis teljesítményű led sorral megvilágítsak a tolató lámpa működésének ideje alatt. Várom válaszát
Üdvözlettel …

Tesztelt Kérdező!

Hivatalosan, amelyik világítótestet felszerelték az autóra, azt a vizsgán ellenőrizni kell, így meg kell feleleni a szabályoknak, nem lehet egy LED csík vagy bármiféle, nem autóra tervezett lámpatest.

A 6/1990 KöHÉM rendelet:

„Hátrameneti lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

  1. § (1) Hátrameneti lámpával fel szabad szerelni a hátrameneti sebességfokozattal ellátott gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet, továbbá a pótkocsit. A járműre felszerelhető hátrameneti lámpák száma 1 vagy 2 db.

(2) A hátrameneti lámpa által adott megvilágítás 10 méter távolságban az úttest szintjétől számított 0,90 méter magasság fölött 3 luxnál több nem lehet. A hátrameneti lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.

Hátrameneti lámpára vonatkozó további műszaki feltételek

  1. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott hátrameneti lámpát szabad felszerelni.

(2) A hátrameneti lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,20 méternél távolabb nem lehet.

(3) A hátrameneti lámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa csak akkor világíthasson, ha a gyújtáskapcsoló (központi kulcsos kapcsoló) és a hátrameneti sebességfokozat bekapcsolt állapotban van.”

Üdvözlettel, Kütyüdoki