Kedves Kütyüdoki!

A kérdésem az lenne, hogy egy nekem új, amúgy 9 éves Minibe be tudnak e szerelni egy elrejtett kapcsolót, amit ha átkapcsolok nem indul az autó.  Egy autóriasztó szerintem túlzás lenne, de valamit azért rakatnék bele, hogy meglegyen.

xxx

Tisztelt Érdeklődő!

Régen sok rejtett kapcsolót, nyomógombot szereltünk, akkoriban megfelelt olyan autókba, amiknek kis kockázati tényezőjük volt. Ma már nem alkalmazzuk, mert az autók elektronikai megoldásai jelentősen megváltoztak és például egy egyszerű üzemanyagellátás megszakításához nem elegendő egy kapcsoló. Az autó szinte minden részét figyeli az elektronikája és egy megszakítás minimum hibakódot eredményez, ezért a szerelésnél túl kell járjunk a komputer eszén mindenféle trükkel, kiegészítővel, ami megnyújtja a beszerelés idejét és költségesebbé teszi a rejtett kapcsoló munkadíját, a végeredmény pedig nem ér ennyit.

Egy egyszerű autóriasztó vagy immobiliser, illetve rablásgátló beépítése sokkal jobb megoldás, hiszen a Miniben is CAN-bus hálózat fut, amire rácsatlakozhatunk, erre fejlesztett a riasztó gyártója, nem okozunk semmiféle galibát az elektromos rendszerben és biztonsági szintje nem hasonlítható össze egy elrejtett kapcsolóval.

A rejtett kapcsoló és pl. egy rablásgátló között, mire az beépül, árban kb. 15.000Ft a különbség, a szakszerűségében és biztonsági szintjében viszont ég és föld. Ha csak annyi a kérdés, hogy be tudunk-e szerelni egy rejtett kapcsolót, akkor igen, de nagyon nem ajánljuk, nem jó megoldás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu