Kedves Kütyüdoktor!

A hűtőládák közül a kompresszoros hűtők lényegesen drágábbak, mondhatni horror árúak, de mivel egy jó megoldásra van szükségem megéri-e abban gondolkozni? Én egy Ducatoval járok hetente kétszer München fölé, ami kb 800km és az eddigi hűtőim nem szuperáltak túl jól. Most lehetőségem van arra, hogy a cégtől az új autóba vehessek egy jobb és nagyobb hűtőládát, de nem értem pontosan a kompresszoros és termoelemes elnevezés közötti különbséget.

Üdv. KL

 

Kedves Érdeklődő!

 

Ha általános felhasználásra kell, akkor tökéletes megoldás a termoelemes hűtő, ha menet közben szükséges a fagyasztás vagy speciális dolgot szállít, aminek a hőfokát adott értéken kell tartani, akkor a kompresszoros ládát kell választani.

A termoelemes hűtők egy speciális lapka segítségével vonják el a hőt a doboz belsejéből. Ezzel a megoldással szinten lehet tartani a doboz belső hőmérsékletét, talán egy kicsit csökkenteni is lehet. A műszaki paramétereiben a külső hőmérséklethez képest tudjuk megadni a hűtés értékét, általános használatra kiváló.

A kompresszoros hűtő lényegesen nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, pontosan tartható a belső hőmérséklete és fagyasztásra is használható. A jelentősen komolyabb műszaki tartalom miatt ára természetesen magasabb és ugyan akkora külső mérethez kisebb belméret társul, mert a kompresszor nagyméretű.

Ha a munkája során saját részre ételt, italt szállít, akkor a Tropicool TCX sorozatot ajánlom, mert belső tere elég nagy, működik az autó 12 vagy 24V-os rendszeréről és működik a szálláson a 230V-os hálózatba dugva, így este nem kell kipakolni belőle. Ezek a ládák már elegendő teljesítményt tudnak ahhoz, hogy a hőmérsékletet megtartsák, sőt elegendő idő alatt még kicsit lejjebb is tornázzák.

Ha olyasmit szállít, aminek a hőmérsékletét pontos értéken kell tartani, mint például gyógyszer, vagy valamiféle vegyianyag vagy az út során kell lefagyasztani, mint ahogy egy vadász tenné a zsákmánnyal, akkor kompresszoros megoldást kell választani. A kompresszoros ládák már WiFi kapcsolattal is rendelkeznek, aminek segítségével egy telefonos alkalmazáson keresztül menet közben nyomon követheti a szállított áru hőmérsékletét.

Kérdéséből arra következtetek, hogy elegendő egy Tropicool TCX-35-ös láda. 33 liter belső tér elegendő étel és ital elhelyezésére alkalmas, 30 Celsiusokkal tud alacsonyabb hőmérsékletet fenntartani, mint a környezeti hőmérséklet és működik 230V-ról a szállodai szobában is. Én ilyet használok és az autós használaton kívül kiválóan üzemel a kertipartikon is, csak ajánlani tudom, mert műszaki érdeklődéssel meg nem áldott feleségem is nagyon szereti.