Tisztelt Kütyüdoki!

Frissen vásárolt Suzuki SX4 s-cross autó központi rendszerére szeretném USB kábellel csatlakoztatni a Xiaomi Redmi 3s típusú telefonomat annak érdekében, hogy a Waze navigációs programot az autó kijelzőjén láthassam.
Többszöri próbálkozás ellenére sem hajlandó a telefonom futtatni az ehhez szükséges Android Autó programot, valamint a központi egység sem érzékeli az USB kábellel csatlakoztatott telefont.
Kérdésem, hogy tudnak-e segíteni a problémám megoldásában, illetve /amennyiben a telefon nem megfelelő/ tudnak-e ajánlani olyan telefon típust, amelyikkel biztosan tud kapcsolódni az autó és az képes lesz az Android Autó alkalmazás futtatására?
Azért is fordulok Önökhöz, mert a Xiaomi Márkaszervíz nem tudott segíteni.
Másrészt az autóba szeretnék lopás/rablás gátló berendezést is szereltetni. Az autó start/stop rendszerrel működő, ami nem tudom, hogy befolyásolja-e az ilyen berendezés beszerelhetőségét.

Tisztelettel: …

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a tükrözés funkciót nem sikerül megoldani évek óta senkinek szakszerűen, megbízhatóan. Ennek egyik oka, hogy a telefonon futó operációs rendszerek szerteágazó verziókkal rendelkeznek, másik oka, hogy míg a telefongyártók hamar reagálnak egy új szoftverre, az autógyárak inkább az autóhoz értenek.

Olyan sokféle telefonkészülék van forgalomban, hogy nézze el nekem, ha nem tudok biztosat mondani a megoldásban és amit leírok, az nálunk működött, de nem tudom garantálni, hogy másnál is fog, így csak saját felelősségre próbálja ki.

A telefon operációs rendszere Android 5.0, azaz Lollipop vagy annál újabb legyen. A biztonságos működés érdekében nem szabad idősebb vagy ezen rendszerhez nem illesztett telefonra felkényszeríteni az operációs rendszert, ezért a telefon kiválasztásánál legyen ez az egyik szempont.

A csatlakoztatásához fel kell telepíteni a telefonra az Android Auto alkalmazást, de itt már probléma merül fel, mert valami oknál fogva ez a magyar Play-ben nem található. A google keresőben viszont azonnal jön a találat, csak be kell írni, hogy android auto apk, vagy apkmirror. Ha megbízunk a talált oldalban, akkor letölthető és telepíthető a program. Ha a telefon nem alkalmas a program futtatására, elméletileg a program nem telepíthető, ilyenkor másik telefont kell választani.

Suzuki esetében ellenőrizni kell a fejegység softververzióját is. Az autóban 1850.2 verziónak kell futnia, ezt általában gyári állapotában nem tudja, így azt is frissíteni szükséges. A frissítés beszerzése ismét nem Suzuki szerviz feladata, nincs hozzáférés, hogy miért, nem tudom, de a google keresőjébe beírva a Suzuki Bosch Open Source Software kifejezést, azonnal jön a megoldás.

Ha minden szoftver friss és megfelelő, akkor össze kell dugni a telefont a fejegységgel egy lehetőleg gyári vagy nagyon jó minőségű kábellel és kiválasztani az Android auto opciót. Figyelem, a mirrolink nem működik, Android auto a jó választás.

Minden működik és örülhetnénk, de halkan tegyük, mert bármiféle szoftveres változtatás bármelyik fél részéről jobbá is teheti a funkciót, de el is törölheti a működőképes megoldások listájáról. Lehetőleg a működő megoldást ne frissítsük sem telefon, sem autó oldalról, csak, ha biztosak vagyunk abban, hogy továbbra is működni fog. Minden megjelenő frissítés előtt érdemes fórumokat olvasgatni és tanulni más tapasztalatából.

Az utólagos gyártók között a Kenwood és a Pioneer élen jár a CarPlay megoldással, de készülékei rendszeresen szüneteltetik a működést, mert egy Android vagy iOS szoftverfrissítés keresztbe húzza a számításokat és mire ők is illesztik az addig tökéletesen működő fejegységüket, hetek telhetnek el bosszantó semmittevéssel.

Figyelem! Az általam leírtak a mi esetünkben egy Sony telefonnal és Suzuki Vitara esetében működtek, de ahogyan mi is, Ön is csak saját felelősségére próbálja, mivel a szoftvereket nem mi gyártjuk, semmiféle felelősséget nem tudok vállalni a végeredményért.

Üdvözlettel, Kütyüdoki