Kedves Kütyüdoktor!

A http://biztonsagpiac.hu/semmit-nem-er-a-valtozar-es-az-immobilizer oldalon olvastam, hogy az eddig biztonságosnak hitt riasztó és váltózár semmit nem ér, de akkor mit kell beszereltetni az autóba. Egy hónap múlva veszem át az új autómat és most tanácstalan vagyok, hogy mihez nyúljak, kérem, segítsen, adjon tanácsot mit szereltessek be.

Köszönettel, K.Edit

 

Kedves Edit!

Ez egy régi cikk és alul a hozzászólásoknál meg is oldódik a rejtély, ezek nem saját autók, amire vigyáz a tulajdonosa, hanem cégautók és cégautóba soha nem ajánlunk olyan biztonsági eszközt, amit kezelni kell, vagy nem kényszeríti ki a kezelést, mert az emberek felelőtlenek (tisztelet a kivételnek) és nem használják. A névtelenségbe burkolódzó szerkesztő végszava vitaindító lehetne, miszerint nincs 100%-os védelem, de elnézhetjük neki, hiszen nem szakmabeli.

Az igen hangzatos megfogalmazású 100%-osnak mondható védelem valóban nincs, hiszen minden idő és eszköz kérdése, de optimális védelem igenis létezik, olyan, amire majdnem kimondhatjuk, hogy az autó lophatatlan. Rengeteg tévhit kering városi legendaként, miszerint a sebességváltó zár egy pillanat alatt kinyitható, törhető…, de ezeknek fele nem igaz, a másik fele nem életszerű. Annak idején a műholdas védelemre is kitalálták, hogy alufóliával körbetekerik az autót és akkor ellopható, de ki teker körbe alufóliával egy autót, majd elkocsikázik vele, közben nem okozott gondot kinyitni, a kormányzárat és a risztót hatástalanítani, a blokkolásokat átkötni. Szóval legenda, unatkozó emberek fantazmagóriája, ami felületesen hallgatva igaznak tűnhet, belegondolva mosolyogtató.

A riasztó magában nem más, mint figyelemfelkeltő eszköz, ahogy nevében is benne van, hivatalos megfogalmazása elsődleges jelzőrendszer. Felhívja magára a figyelmet, ahogy a lakásriasztó is teszi, de azzal ellentétben az autóriasztó még a motort beindítását is blokkolja, sőt az általunk szerelt riasztók rablásgátló funkcióval is fel vannak vértezve, így akkor is megállítják az autót, ha a kulcsait ellopták.

A sebességváló zár egy mechanikus védelem, amit semlegesíteni hosszú időt és szerszámozottságot feltételez. Nem lehet csak úgy kitépni, erőteljesen oda van csavarozva olyan csavarokkal, amiknek a meghúzáskor leszakad a feje és csak egy kúp marad, amit egyszerűen egy villáskulccsal nem lehet kitekerni. Nem lehet savazni, mert a konzol elég vastag ahhoz, hogy hamarabb múlik el az autó, mint a váltózár. Nem lehet savazni a zárbetétet, mert saválló. Nem lehet lehűteni folyékony nitrogénnel és lefagyva rákoppintani, hogy eltörjön, mert vastag, kapcsolódik az autó karosszériájához és elvezeti a hőt. Lehetne hátramenetben lopni az autót, de ismét felteszem a kérdést, ez életszerű? Csak tolatva kiállni a parkolóból és autózni a városban? Persze az autó kinyitása, a kormányzár és egy esetleges riasztó mindemellett nem probléma?

Csak cáfolva az említett cikket, az autóriasztó és a váltózár valós védelem, nem önámítás, de, ha nem kapcsolják vagy zárják be, akkor nem tud védeni. Ha nyitva hagyjuk a lakás ajtaját, előbb utóbb kirámolják a lakást.

Azért kezdtem azzal, hogy régi cikk, mert a mi szakmánk is fejlődik és a tízéves megoldásokhoz képest annyit változtunk, hogy ma már nem autóriasztót és váltózárat árusítunk, amit az ügyfél kér, hanem védelmi megoldásokat, amiket mi szakemberek állítottunk össze. A védelmi rendszerek magasabb biztonsági fokot képviselnek és védelmük megfelel a ma ismert eltulajdonítási kísérletek megakadályozásához. Kételkedők mindig lesznek és az nekünk jó, mert akinek nincs riasztó az autójában, annak ellopják, akinek van, azt békén hagyják.

Végezetül cikk végén az utolsó hozzászóláshoz, amolyan fogadatlan prókátorként:

Tisztelt Szerkesztő, 2014-ben!

Kalocsai Úr e-mail címének végződése @váltózárak.hu, ezért nem az a helyes, ha „érzékeny”-nek minősítjük, hanem az, ha megfogadjuk szavait, hiszen Ő a szakértője ennek a témának és bizonyára rengeteg jótanáccsal látta volna el az olvasókat, ráadásul Ő a nevét is vállalta a cikk szerzőjével ellentétben, aki egy hangzatos címmel évekre jó helyezést kapott a google-ben.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós – Kütyüdoki – New Duett Kft. 2019.