Tisztelt Doki!

A 2005-ös diesel Fiat Punto autómban a gyári Blaupunkt rádió kezdi megadni magát:
– kizárólag nagyvárosokban van tiszta vétel, városon kívül semmi nem jön be
– a CD lejátszó akadozva játssza le a lemezt, vagy szimplán kiírja, hogy “CD ERROR” és nem játssza le

A rádióra a szerelőm azt mondta, hogy szerinte a kábelezés lehet a gond, ami összeköti a rádiót az antennával, de ahhoz szét kéne bontani a fél autót, hogy hozzáférjen + ki kéne mérni valami műszerrel, hogy hol fogy el a jel. Ez roppant időigényes sziszifuszi meló, ezért mondta, hogy bele se kezd, és 10 éves autónál örüljek, hogy ennyi hibám van csak. A CD lejátszásra simán rámondta, hogy ehhez nem ért, ez van.

Fiat márkakereskedést kizártam a körből, mivel szürreális árakon dolgoznak, és kifogásolható minőségben (egyszer próbáltam..).

Ön szerint meg lehet a rádiót menteni, és mind a rádió mind a CD részét működővé varázsolni? Esetleg Ön foglalkozik ilyennel / vagy tud ajánlani céget amely az efféle javításokra specializálta magát?

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Érdeklődő!

Két megoldás közül választhat.
Az első, hogy megjavítjuk a gyári készüléket, a második a csere.
Az antenna gond lehet kicsúszott, vagy korrodált csatlakozó. Mivel az antenna nem más, mint egy méretezett drótdarab, egyszerűen mérhető. A bontás valóban kényelmetlen olyan szakembernek, aki nem ezzel foglalkozik, hiszen mi sem állunk neki generátort vagy csapágyat cserélni. Nekünk ez esik kézre. A CD hibája lehet, hogy elkoszolódott az olvasófej. Általában a tisztítás segít rajta, de van, hogy cserélni kell. A tisztítás megéri, a csere roppant költséges lenne.
A gyári rádió helyett választhat utólagos készüléket. Szükség lesz egy adapterre, ami a gyári helyre illeszt az utólagos, szabványos készüléket. Ez egy műanyag idom. A gyári kormány távirányítót is illeszteni kell modullal, ez sajnos huszon ezer forintos befektetés. Rádió lehet bármilyen. Mi a Pioneer készülékeit szeretjük, rendkívül megbízhatóak és 20.000Ft-tól induló ára mellett kellemes szolgáltatásokat kínál.

Üdvözlettel, Kütyüdoki