Kedves Kütyüdoktor!
Néhány hónapja vásároltunk egy 2006. novemberi Ford S-Maxot. Nagyon szeretjük, messze az eddigi legjobb autónk, gyerekek felnőttek egyaránt szívesen utaznak benne.
A gyári felszereltsége egy Balupunkt TravelPilot EX típusú, 2-DIN méretű egység, ami elvileg GPS-s (nincs hozzá CD) rádió és MP3 lejátszó is. Megérzésem szerint ez eléggé elavult, bár a hangjával nincs gond, és a kormányról is vezérelhető.
Van javaslata, hogy milyen eszközre lenne érdemes kicserélni? Az eddigi kereséseim számomra némileg meglepően magas árú termékeket találtak (150.000 Ft fölött, sőt volt ennek többszöröse is). Tényleg ilyen árral kell számolni egy olyan eszköz esetében, amire le lehet ezt a rádiót cserélni?

Üdvözlettel:

Tisztelt Érdeklődő!

Ha a navigáció képességét nem a rádióra bízzuk, akkor nagyságrenddel szebb hangot és rengeteg működő szolgáltatást tudunk belezsúfolni a 70.000Ft alatti kategóriába. Ha navigálni is a rádió kijelzőjén szeretnénk, sajnos a 150.000Ft-os határ fölé kell menni.

A navigáció képe, bár kézenfekvő lenne, hogy a rádió kijelzőjén jelenik meg, de nem jó választás ha ár-érték arányát nézzük. A fejegységbe épített navigáció térképszoftvere mindig szűkebb adatbázissal rendelkezik, mint egy hordozható GPS, például a témakör egyik legjobbja a Garmin, ráadásul az utóbbihoz jár az élettartamra szóló ingyenes frissítés, míg a fejegységbe épített frissítése komoly pénzeket emészt fel az évek során. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az okostelefonok alkalmazásai között ingyenes és teljességgel használható navigációs appok léteznek, amik szinte teljesen uralmuk alá vonják a felhasználókat, így a navigáció látványosabb és kényelmesebbnek tűnik a fejegységen, de sokkal jobb, ha külön van.

Azért a kalkulációban van egy csapda. A gyári fejegység nem szabványos helyen van és a cseréhez szükséges egy-két kiegészítő, ami emeli a költséget. Szükség van egy illesztő adapterre, ami a gyári helyet szabványos dupla DIN méretté szűkíti, egy rádiócsatlakozóra, ami a gyári csatlakozást szabványosítja és a kormányon lévő vezérlőgombokhoz egy illesztő adapterre. Ebből a legnagyobb költség a kormányadapter 29.900Ft, ez tartalmazza a csatlakozót is, az illesztőkeret 4.990Ft. Ezek után csak rádiót kell választani, mindegy milyet, mert szabványos lett az autó.

Kenwood vagy Pioneer dupla DIN fejegységek már 55.000Ft-tól kaphatók, amik kiszolgálnak minden zenei elvárást, hangtulajdonságaik és állíthatóságuk miatt megtelik zenével az utastér. Ha Bluetooth kompatibilis fejegység is szóba jöhet, amit ajánlok, hiszen autóban telefonálni így szabályos és kényelmes az ár 65.000Ft-ra módosul.

Az Ön által említett 150.000Ft alatt kiváló megoldásokat tudok ajánlani, de a navigáció sajnos kimarad belőle. Természetesen az interneten találhatók sokat kínáló távol-keleti megoldások, de azokról rengeteget írtam, nem szabad megvásárolni, nem az, amit a forgalmazó kínál.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu