Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy 99-es G Astrám halogén fényszóróval felszerelve. Egy kis fiatalításon gondolkozom az autóval kapcsolatosan, még pedig új lámpákban. Találtam egy forgalmazónál olyan lámpát amibe már beépített ledes nappali menetfény van helyzetjelző funkcióval. A lámpa fő fényszórója szintén halogén izzós és megtalálható a búrán az E jelzés is. Az lenne a kérdésem, hogy én szabályosan beszerelhetem-e az autómba átalakítási engedély nélkül vagy fog kelleni hozzá? Esetleg maradjak az univerzális nappali menetjelzőnél?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,

Tamás

 

Kedves Tamás!

Sajnos hiába az „E” jelzés és hiába a termék bevizsgálását igazoló műbizonylat, sok esetben a vizsgaállomás nem fogadja el, vagy nagyon nehezen lehet átvergődni vele.

Hivatalosan elegendő, ha a termék magán viseli azt a bizonyos „E” jelet és van hozzá egy forgalmazói nyilatkozat, amiben a kereskedő vagy importőr igazolja, hogy a feltüntetett „E” betű valóban a bevizsgálás tényét igazolja.

A valóságban annyi silány termék kerül forgalomba és természetesen egy kínai gyártó esetében semmilyen problémát vagy lelkiismeretfurdalást nem okoz akármit is ráírni a produktumára, hogy nem lehet eldönteni, melyik a hamis és melyik a valós jelzés. Tréfásan azt szoktuk mondani, hogy a kínai terméken a CE jelzés nem a termék megfelelőségi bizonyítéka, hanem a Chinese Export rövidítése.

Szóval, hivatalosan, ha a lámpatesten megfelelő módon fel van tüntetve a megfelelőséget igazoló „E” jelzés és a termék leírása, használat utasítása magában foglalja a „declaration of conformity” részt, amiben megtalálható, hogy a termék milyen vizsgálatoknak lett kitéve és azok igazoló okiratai hol találhatók, honnan lehet kikérni, akkor beszerelhető. Ez elég bonyolultnak hangzik, de ha utánanézünk, ma már a környezetünkben található berendezések mind tartalmazzák ezeket a leírásokat.