Tisztelt Doki!

Az akkumulátorról hűtőt üzemeltető kérdésre adott válaszában a PLB40 akkumulátort ajánlotta, ami felkeltette az érdeklődésemet. Fűthető öltözékhez szeretnék kiegészítést, mert a gyári adat szerinti 3-5 órás használat a tapasztalat szerint inkább a 3 órához közelít, mint az öthöz, igaz csak nagy hidegben használom. Az ára miatt természetesen beütöttem a LiFePo4-et a googlebe és azonnal találtam magyar oldalt, ahol szinte fele ennyiért megvásárolható egy akku, nem beszélve az aliexpress oldalról. Ne értse félre, nem sajnálom a pénzt arra, ami jó, de érdemes körbejárni a kérdést. Mi a különbség az ön által ajánlott, a XXXX oldalon és az aliexpressen kapható akkumulátor között? Használhatom ezt a fűthető öltözékhez, telefontöltéshez és világításhoz? Mennyi az élettartama egy ilyen akkunak és van-e más alternatíva, ami olcsóbb, de használható és mik a tapasztaltok a PLB40-el élettartam terén? Van-e lehetőség kipróbálni, kölcsönözni a vásárlás előtt?

Köszönettel …

 

Tisztelt Érdeklődő!

Ha az autó és a használati hely távol esik egymástól, akkor a PLB-40 kiváló megoldás, mert a Dometic azt a súlyt tette a tervezéskor felső határnak, ami biztosítja a mobilitást és emiatt nyúlt a LIFePo4 felépítésű akkumulátorhoz, mert ebben a súlykategóriában a kapacitás és élettartam paraméterben ez a legjobb. En nem egy új találmány, a műszaki életben speciális igényekhez régen használatos ez a felépítés. Bár a lítium akkumulátorok között a vas-foszfát a legkisebb kapacitású, de ciklusszáma messze a legnagyobb, így hosszú távú megoldást jelent és cellafeszültsége 3,2V, ami azért jó, mert 4 cella pont az autós 12,8V-os feszültséget adja.

Az említett webáruházban beszerezhető akkumulátorok csak csupasz akkumulátorok, melyek töltése, csatlakoztatása, tokozása még nem megoldott, nem késztermék, csak alkatrész, amiből össze lehet rakni egy végleges terméket, a Dometic is ezt teszi ebből adódik a különbség.

Az aliexpress egy olyan túrkáló, amiben benne van a jó, a használható és a szemét is, de mindenkit óvok attól, hogy akkumulátort turkáljon. A lítium akkumulátor nem játék, töltése, kisütése rendkívül precíz és pontos paramétereket kíván, hiba esetén felrobban, szúrólánggal ég, kiemelten veszélyes. A kínai gyártók előszeretettel hamisítják magas ára miatt mint a cellákat, mint a töltő és felügyelő áramköröket ezért csak olyan szakember nyúljon hozzá, aki a felhasználás előtt nagy biztonsággal be tudja mérni az összetevőket, ilyen szakemberből pedig kevés van. Ez közel sem általános figyelmeztetés, a lítium akkumulátor valóban nagyon veszélyes!

A fűthető ruhák terén hiányosak ismereteim, a neten kerestem egy fűthető mellényt, ahhoz 5200mAh-s akkumulátor jár, amire 3-8 órás üzemidőt ígér a gyártó, ez eltörpül a PLB-40 40Ah-s paramétere mellett.

A PLB-40 szivargyújtó és USB csatlakozóval van ellátva, erre bármi csatlakoztatható, aminek 12V egyenfeszültségre van szüksége maximum 15A áramerősségig.

Mivel a termék prémium kategóriás, összesen két darabot adtunk el és viszonylag új, ezért hosszú évek tapasztalata nem áll mögötte, csak a műszaki paraméterekkel számolhatunk. LiFePo4 felépítése miatt ciklusszáma a lítium család tagjai között is kétszeresnek számít, ebből úgy gondolom hosszú távú befektetés. Kapacitásában találhatunk nagyobbat, de annak súlya többszörös lenne, mobilitása nem oldható meg, ezzel szemben a PLB-40 optimális kapacitású, rendkívül kis súlyú, ergonomikus kialakítású és szabványos csatlakozású. Ára a műszaki tartalomnak és a speciális felhasználási területnek megfelelő.

Sajnos kipróbálni, kölcsönözni nem lehet, erre nem vagyunk felkészülve, de valós műszaki paramétereinek köszönhetően nem érheti csak kellemes meglepetés használóját.

Alternatíva nem igazán található, csak annyi, hogy a fűthető öltözékhez több feltöltött akkumulátort vásárolunk és időnként cserélgetjük, ahogy a telefonhoz is beszerzünk egy nagyobb kapacitású powerbankot, ami több töltést is le tud adni.