Kedves Kütyüdoki,

Frissen vásárolt használt Audi A4esemen észrevettem, hogy a vezetőoldali ülésfűtés csak részlegesen működik. A bal oldalt rendesen felmelegíti, de az ülés jobb oldala hűvös marad.
Kérdésem az lenne hogy mit lehet ezzel kezdeni, és egyben érdeklődnék a várható költségekről.

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

A hőmérsékletérzékelő hibájával már találkoztunk, de sajnos nem tudtuk cserélni, csak gyári megoldás létezik. Idősebb A4 esetében cseréltünk fűtőlapot, abban a szál szakadt meg. Nem lehet megkerülni a szétszedést, mert kívülről csak annyit tudhatunk meg, hogy bejut-e az energia az ülésbe vagy sem. Mivel a fele működik, így biztosan meg kell nyúzni az ülést és akkor látjuk, azaz mérhetjük a hiba okozóját.
Az ülésfűtés nem más, mint egy feltekert ellenállás, ami a rákapcsolt energia hatására melegszik. Két féle van, a régebbiek ellenálláshuzalból, míg az újak karbon szálból nyerik a meleget. A biztonság kedvéért mindig van egy beépített hőelem, ami egy meghatározott hőmérsékletnél kikapcsol, majd egy alsó értéknél visszakapcsol, így szabályoz. Ez a hőmérsékletérzékelő bele van ragasztva a fűtőlapba, amihez vagy egyáltalán nem lehet hozzáférni, vagy nagyon nehéz. Ha tönkremegy, cserélni kellene, de nem mindig lehet hozzájutni olyan fizikai paraméterekkel rendelkező alkatrészhez, ami odaférne az eredeti helyre.

A régi, ellenálláshuzalos fűtőlapok nem bírják olyan jól a mindennapos megterhelést, előfordul, hogy eltörik, megszakad a huzal. Az újabbak, a karbon szálas fűtőlapokban hálószerűen helyezik el a szénszál, ami anyagából adódóan is jobban bírja a fizikai igénybevételt, de a hálónak köszönhetően akkor sincs baj, ha egy-két helyen megszakad. Persze a megszakadt ülésfűtésnek változik az ellenállása, de olyan kis mértékben, ami belefér a helyes működés paramétereibe. Akár a fűtőlap, akár a hőelem megy tönkre, a helyes javítás a csere.
Otthon ne álljon neki senki. Nagyon veszélyes dolog egy légzsákos autóban az ülést piszkálni. A bontás pedig egyszerűnek tűnik és még kivitelezhető, de az üléshuzat visszahelyezése szörnyű, nagy rutint igényel.

Pontos javítási költség csak a bontás után határozható meg, de szerintem 15.000Ft-55.000Ft.
Üdvözlettel, Kütyüdoki