New Duett Kft.          1037 Budapest, Bojtár u. 44.          Tel/Fax: 061 436 0 436          E-mail: info@duett.hu          Web: www.duett.hu
Úgy gondolom, az alábbi dolgok megkönnyítik munkánkat:

 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még az autó hifi szárnyalt, a mindennapjainkhoz hozzátartozott a mélyláda méretezése, a tápkábel megfelelő kiválasztása és az amerikai mértékegységek átváltása. Akkor készítettem ezt az oldalt, hogy munka közben ne kelljen keresgetni a képleteket, rengeteg időt elpazarolni a formátlan hangdoboz belső méretének kiszámolására. Nem gondoltam volna, hogy 2016-ban még szükség van rá, de amint lekerült az új weblapról, azonnal jelzést kaptam. Íme visszatettem, használjátok és köszönöm, hogy használjátok.
A zene legyen veletek!

 

Mélyláda méretező Eredő ellenállás Térfogat konvertáló
Hangváltó méretező Eredő kapacitás Hosszúság konvertáló
Reflexcső méretező Feszültség Kapacitás konvertáló
Kábel méretező Áram Ellenállás konvertáló
Ellenállás Fajlagos ellenállás Ellenállás színkód
  Aranymetszés  


 

Adjuk meg subwoofer ládájának külső méreteit és az anyagvastagságot, a méretező kiszámolja a belső térfogatot. A kárpitozás megkönnyítése végett valamint esztétikai és praktikai (fogás, emelés) szempontokból a láda oldalát (a:d) egy anyagvastagsággal beljebb szereljük.
A méretező ezt a peremet figyelembe veszi a számolás során!
Ajánlásom szerint használjuk a hangszóró gyári adatait, mert az ettől való jelentős eltérés rossz élményt okozhat.

Amikor csökkentjük a láda méretét, akkor a hang feszesebb, gyorsabb, dinamikusabb lesz, míg a láda méretének növelése kellemesebb, lágyabb mélyhangot eredményez, viszont csökken a terhelhetősége. A szűkebb ládák a ma közkedvelt zenékhez, míg a nagyobb ládák az akusztikus, jazz, klasszikus vagy pop zenéhez illenek.

Ha a láda oldalai párhuzamosak, akkor az állóhullámok tompítása végett a belső oldalakra ragasszunk laza szerkezetű vékony anyagot. Előfordulhat, hogy az autó adottságai miatt nincs lehetőség a megfelelő méretű láda építésére, ekkor, ha a láda belsejébe lazán széthúzott lehetőleg természetes anyagú vattát vagy gyapjút teszünk, olyan eredményt érünk el, mintha megnövelnénk a láda méretét 20-30%-al.


Hangváltó méretezése

 

Hány Ohmos a magassugárzó
Hány Hertztől induljon a magas Hz
A soros kondenzátor (C1) µF
A párhuzamos tekercs (L1) mH
Hány Ohmos a mélysugárzó
Hány Hertzig menjen a mély Hz
A soros tekercs (L2) mH
A párhuzamos kondenzátor (C2) µF
Nem egy tengelybe szerelt (12dB)
Egy tengelybe szerelt (12dB)
6 dB-es vágás

 

A háromféle szűrő a hangszórók elhelyezésében és a vágás meredekségében különbözik.

Ha csak egy magas sugárzóval szeretnénk bővíteni hangrendszerünket, akkor a 6dB-es vágás is megfelel. Adjuk meg a magas sugárzó impedanciáját (gyári adat), majd figyelembe véve a hangszóró adatait válasszuk ki azt a frekvenciát amelytől fölfelé működtetni szeretnénk a sugárzót. A kapott eredményhez válasszuk a megfelelő szabványos értékű bipoláris kondenzátort figyelve annak helyes feszültségértékére. A megfelelő érték összeállítható két kondenzátor összekapcsolásából, például a 13uF értéknek megfelel, ha párhuzamosan kapcsolunk egy 10µF és egy 3,3µF-ot, ami igaz, hogy egy kicsit nagyobb (13,3µF), de az eltérés 5%-on belül van és az megengedhető.
Az induktivitás kiválasztásakor részesítsük előnyben a légmagos tekercseket, valamint elfogadható a ferritmag, de kerüljük a vasmagos megoldást.

A 12dB-es vágás pontosabb, meredekebb karakterisztikát nyújt (néha túl pontos). Ebben az esetben nem csak azt határozhatjuk meg, hogy a magas sugárzó milyen frekvencia felett dolgozzon, hanem a mély, illetve közép-mély hangszóró felső frekvenciaértékét is. Ilyen beállításban minden hangszóró a saját tartományában dolgozhat, nem terheljük a magasat középhangokkal és nem kell a mélysugárzónak sem a teljes sávot reprodukálnia, ezzel jelentősen csökkentjük a fellépő torzításokat és növeljük a hangszórók terhelhetőségét.

Egy tengelybe szerelt hangszórók alatt azt értjük, hogy a magas és a mély hangszóró azonos síkban helyezkedik el, gondoljunk itt egy otthoni hangdobozra, ahol ugyan azon oldalon, egymás alatt vannak a sugárzók

Nem egy tengelybe szerelt hangszórók például, amikor a mély, illetve közép-mély az autó ajtajában az autó középtengelye felé néz, míg a magas sugárzó a műszerfalban a szélvédő felé sugároz. Ebben az esetben a magas hang és a mélyhang között fáziseltolódás keletkezi, ezt próbáljuk kompenzálni a hangváltó méretezésével.


Reflexcső méretezése

 

Hány darab csövet használunk: db
A cső frekvenciája legyen: Hz
A cső belső átmérője: cm
A doboz belső térfogata: liter
A cső hossza: cm
 

 

A reflexcső alkalmazásával kiemelhetünk adott frekvenciákat, ami akár a hangszóró, akár az autó akusztikus tulajdonságai miatt gyengék.

Szinte minden hangszórógyártó ajánlásában találunk reflexláda és csőméretezést, de ha a gyári paraméterek nem hozzák meg a várt hangzást a méretező segítségével finomíthatunk rajta.

A cső úgy működik, mint egy orgonasíp vagy egy üdítős üveg, ha belefújunk, a hossz és az átmérő függvényében csökken a saját frekvencia, figyelnünk kell azonban arra, hogy a túl vékony vagy hosszú csőben egy mellékhang, egy szélzaj keletkezik!


Azok a fránya képletek

 

Ellenállások eredője

 

R1 R

Soros kapcsolás

Párhuzamos kapcsolás
R2 R
Re soros kapcsolásban: R
Re párhuzamos kapcsolásban: R
 
 

Kondenzátorok eredője

 

C1 C

Soros kapcsolás

Párhuzamos kapcsolás
C2 C
Ce soros kapcsolásban: C
Ce párhuzamos kapcsolásban: C
 
 

Feszültség

 

Áramerősség (I) A
Ellenállás (R)
U = R * I V
 
 

Áramerősség

 

Feszültség (U) V
Ellenállás (R)
I = U / R A
 
 

Ellenállás

 

Feszültség (U) V
Áramerősség (I) A
R = U / I
 
 

Fajlagos ellenállás

 

Az anyag fajlagos ellenállása (ρ) Ωmm2            Néhány anyag fajlagos ellenállása:
  • Ezüst 0,016 Ωmm2/m
  • Réz 0,018 Ωmm2/m
  • Arany 0,022 Ωmm2/m
  • Alumínium 0,027 Ωmm2/m
  • Vas 0,100 Ωmm2/m
  • Cink 0,115 Ωmm2/m
  • Ólom 0,208 Ωmm2/m
A vezeték hossza (l) m
A vezeték keresztmetszete (a) mm2
A vezeték ellenállása (R = ρ * l/a) Ωmm2/m
 

 

A fajlagos ellenállás az egységnyi keresztmetszetű, egységnyi hosszúságú vezeték ellenállásának számértéke. Húúú - ez nagyon iskola szagú, de mire jó?

Nagyon fontos a zeneszerelés során, hiszen már a rendszerünk megtervezésekor meg kell határozni az egyes alkotóelemek kábeleinek vastagságát. A képlet segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy az autó hátuljába szerelt erősítő tápkábelén mekkora feszültségesés várható és így kiválaszthatjuk a megfelelő keresztmetszetet.

Ugyanígy ellenőrizhetjük, hogy az autórádiónk tápellátásához megfelelő-e a gyári vezetékezés vagy érdemes egy vastagabb kábellel kiváltani.

Nézzük gyakorlatiasabban a dolgot.
Például, ha ismerjük a használni kívánt erősítő maximális áramfelvételét és tudjuk, hogy milyen hosszú vezetéken tápláljuk, akkor az alábbi táblázattal kiszámolhatjuk, hogy milyen vastag tápkábelre van szükségünk.

 

Megengedett maximális feszültségesés V
Maximális áramerősség A
Az anyag fajlagos ellenállása (pl. réz) Ωmm2/m
A vezeték hossza m
A vezeték keresztmetszete mm2
Kör keresztmetszetű vezeték átmérője mm
 

 

Figyeljünk oda, hogy a kábel keresztmetszete nem csak a pozitív vezetékre vonatkozik, gyakori hiba, hogy az erősítő megkapja a látványos és megfelelő keresztmetszetű pozitív kábelt, de a negatív csak az autó karosszériájához csatlakozik, az akkumulátor és a karosszéria közötti negatív kábel, pedig marad a gyári. Az áramkört mindig teljes egészében kell vizsgálni, a fogyasztótól az áramforrásig és minden elemét méretezni. Ha az akkumulátor pozitív felén keresztmetszetet növelünk, azt ugyanannyival meg kell növelni a negatív oldalon is.


Átváltások

 

Térfogat
Erről:
Erre:
 

 

Hosszúság
Erről:
Erre:
 
Kapacitás
Erről:
Erre:
 

 

Ellenállás
Erről:
Erre:
 

 


 
Ellenállás, (kondenzátor) színkód

 

Az ellenállás színkódjának három szabványa létezik, ezek a színsávok számában különböznek egymástól, lehet 4, 5 vagy 6 színjelzés.
Ha az ellenálláson 4 színcsík található, akkor hagyja ki a harmadik és a hatodik opciót.
Ha az ellenálláson 5 színcsík található, akkor hagyja ki a hatodik opciót.

A színkód ugyanúgy használható kondenzátoroknál is, igaz elavult, de találkozhatunk ilyennel, itt nem használjuk a negyedik (tűrés), és ötödik (névleges feszültség) sávot.
Az alapérték a pF, .

 

 

 


Arányok

 

Aranymetszés

 

Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami természetes egyensúlyt jelent a szimmetria és az aszimmetria között. Ez az arány, amit agyunk arányosnak, természetesnek érzékel.

Ha szeretnél egy dobozt készíteni, ami nem amorf, írd be a fix oldalméretet az „oldal hossza” cellába és kiszámolja neked, hogy mekkora lehet a másik oldal hossza.

Aki emlékszik – a+b/a=a/b – amit nem vittem túlzásba a pontosság kedvéért, egyszerűen a megközelítő 1,618-as értékkel számoltam.

 

Oldal hossza cm
- vagy cm
- vagy cm
 
aranymetszés

© Miki