Menetrögzítő kamera – fedélzeti kamera – Dash Cam

 

Milyen paraméterek alapján válasszunk:

 

Felbontás, látószög, giroszenzor, képpontok, dinamikus tartomány, GPS, polarizáció… belátom, hogy akinek nem ez a foglalkozása azt megrémíti a sok műszaki paraméter. Kell ezekhez érteni? – Önnek nem, mi azért vagyunk, hogy segítsünk kiválasztani azt a készüléket, amire Önnek szüksége van.

Garmin, Kenwood, Pioneer, sokak számára ezek a régi nevek jelentenek valamit, számunkra a megbízhatóságot és egy menetrögzítő kamera esetében, ami biztonsági berendezés, nem is kell több, ezért szerepelnek kínálatunkban. Természetesen léteznek távol-keleti termékek, ismeretlen márkák és feltörekvő gyártók, akik tapasztalatunk szerint nem is olyan rossz termékeket kínálnak, de vajon lesz-e hozzá szoftverfrissítés, lesz-e márkaszerviz és hazai forgalmazó, ha netán baj lenne velük.

Az általunk kínált menetrögzítő kamerák esetében elmondható, hogy a legtöbb műszaki paraméterrel nem kell foglalkozni a kiválasztás során, hiszen képminősége a legkisebb modellnek is eléri a HD felbontást, látószöge megfelel a figyelni kívánt tér átfogásához, mindegyikben van GPS vevő, giroszenzor…, a kiválasztásnál nem lehet hibázni, jót vagy még jobbat lehet vásárolni.

Mi az optimális?

Amikor a jármű elejét és hátulját is védi egy kamera és ez a rendszer, parkolás közben is éber.

A kamerák fixen és stabilan rögzítettek, de szükség esetén könnyedén levehetők, például egy Osztrák kiránduláskor, mert Ausztriában a menetrögzítő használata tilos és súlyos büntetést von maga után (más országokban is).

A rendszer legyen beszerelve, hogy ne lógjanak kusza kábelek és ne a szivargyújtó lássa el tápfeszültséggel, mert az mindig kontakthibás.

Paraméterek

A felvétel minősége – a fent említett gyártók készülékei minimum HD minőségben rögzítenek, ami tökéletesen megfelel, de többségük ismeri a Full HD, a WQHD és a 4K felbontást. Ha még ennél is többet szeretnénk, akkor a Garmin, Motion JPEG (M-JPEG) képrögzítése mindent felülmúl, hiszen ennél élesebb állóképet jelenleg semmi nem tud készíteni.

Látószög – természetesen minden készülék átfogja a jármű előtti(mögötti) területet.

Polarizációs szűrő, HDR és WDR – a polarizációs szűrő rendkívül hasznos az adott fényviszonyok által keltett csillogás és tükröződés kiszűrésében, míg a HDR és WDR segítségével nincs túl- vagy alulexponált felvétel.

polarizált szűrő nélkül

polarizált szűrővel

túlexponálva HDR/WDR nélkül

HDR (magas dinamikus tartomány) WDR (széles dinamikus tartomány)

Applikáció – minden rögzítő rendelkezik kisméretű kijelzővel, de ma már alapelvárás, hogy telefonos alkalmazáson keresztül elérjük a kamerát, annak menüjét és a felvételeket.

 

 

Rendszer – az első és hátsó kamera már rendszert alkot, de vannak speciálisabb esetek, mint például egy kamion, teherautó, busz, amikor több részletre van szükség. A Garmin kamerái, akár 5db is rendszerbe kapcsolhatók, egyenként rögzítenek, de a letöltött képanyagot egy számítógépes program segítségével egy egységgé fűzi.


Parkoló üzemmód
– Az álló autóban is keletkezhet kár. Parkoló üzemmódban nem készül folyamatos felvétel, de ütésre, ütközésre a rendszer egy 30 másodperces felvétellel reagál, amit azonnal elment egy védett mappába.

A menetrögzítő kamera kiválasztásában szívesen segítünk, keresse munkatársunkat a 436-0-436 telefonszámon vagy személyesen. Személyes látogatás esetén szívesen bemutatjuk a készüléket és annak működését autóinkban.

 


 

 

Szabad használni menetrögzítő kamerát és elfogadja a rendőrség vagy a bíróság a felvételt?

A visszajelzések alapján igen, a jogi háttér viszont sokkal bonyolultabb.

Magyarországon használható, de közel sem biztos, hogy külföldön nem lesz belőle probléma. Osztrák szomszédainknál kifejezetten tiltott a használata, ahogy Luxemburgban is, Portugáliában nem csak a felvétel készítése tiltott, de a menetrögzítő kamera birtoklása is, így azért is komoly büntetést kaphatunk, ha a kesztyűtartóban megtalálja a rend őre.

Mi a helyzet itthon?

A kamera használatát semmi nem tiltja, de a felvétellel kapcsolatban érdemes tudni egy-két szabályt, hogy jogszerű legyen magatartásunk. Hivatalosan a felvételt ötnaponta törölni kell, de addig is biztosítani kell, hogy ahhoz senki ne férhessen hozzá. A felvételt nem tehetjük közzé, ha a felvételen szereplő személyek kiléte bárhogyan is azonosítható, nem lehetnek rajta arcok, rendszámok, semmi olyan, amiből felismerhető egy személy, még egy egyedi tetoválás sem.

A kamera felvétele nem bizonyít semmit csak, ha azt a hatóság is így gondolja – szerencsére a visszajelzések alapján így gondolja – mert a bizonyító felvétel sérti a rajta szereplők személyiségi jogait, mert nagy valószínűséggel nem egyeztek bele, hogy ez a felvétel elkészüljön.

“A bírósági gyakorlat több esetben rögzítette, hogy a személyiségi jogokat sértő felvételek mint bizonyítékok alapvető célja a közérdek szolgálata, ezért a felvételek elkészítése és felhasználása nem tekinthető visszaélésnek, ha azok valóban bizonyítási céllal kerültek rögzítésre, és más módon a vezető nem tudná bizonyítani igazát (nevezetesen azt, hogy vétlen volt a közlekedési balesetben). Természetesen az az adott ügyben eljáró bíróságon múlik, hogy a konkrét tényállás és a bizonyíték ismerete alapján ezzel ellentétes következtetésre jut-e.” – magyarázza egy közleményben a Bán és Karika Ügyvédi Társulás jogásza több, az interneten található cikkben.( https://ban-karika.hu/megjeleneseink)

Akkor mi is a helyzet, kell ez nekünk?

Komoly hasznot hajthat egy vitás esetben, jó, ha van.

Hazánkban a menetrögzítő kamera használható, de a felvételt nem adhatjuk ki csak akkor, ha azt a rendőrség vagy a bíróság kéri tőlünk.

A felvétel sérti a személyiségi jogokat, de a bíróság dönthet, hogy igazunkat csak ily módon tudjuk bizonyítani és elfogadhatja – tapasztalatunk szerint elfogadja és kéri, hiszen számukra ez nagy segítség.

Külföldi út előtt mindenképpen tájékozódni kell a kamera helyi használatáról, mert komoly büntetést vonhat maga után használata vagy birtoklása.

A felvételt ne töltsük fel a netre csak, ha arról minden olyan részletet kitakartunk, ami a rajta szereplők azonosítására alkalmas.