Autóponyva - másképp

Ne tegyen a járműben nagyobb kárt, mint amekkorát megelőzni akar!

Por, eső, hó, dér, jégeső, fákról csöpögő gyanta, lehulló gallyak, kíváncsi tekintetek, nyestek, macskák, madárpiszok, felhevülés, UV sugárzás, figyelmetlen lakótársak, élénk gyerekek… - mindez káros a parkoló autóra. Ön tudja pontosan, hogy mitől szeretné megvédeni autóját, mi igyekszünk megfelelni az igénynek.

Autótakaró ponyva, de mitől speciális?

Párezer forintos áron kapható szinte minden autósboltban, ehhez képest most egy klasszissal magasabb értéktartományba tartozó terméket kínálok. Meghökkentő lehet, de menjünk végig a tulajdonságokon és a takaróval szemben támasztott követelményeken.

Nem jellemző, hogy egy termékhez vásárlói véleményt teszek, de egyszer kivételesen becsatolok egyet, mert felhaszálói oldalról is megindokolnám, hogy mitől speciális a Coverman:

Kértétek, hogy véleményezzem a terméket.
Este lemostam a kocsit és fel is tettem. Iszonyat elégedett vagyok az anyagminőséggel szépek a varrások, de nem is ez a lényeg, hanem ahogyan az autóra passzol, illetve a felhelyezés egyszerűsége. nagyon könnyú volt feltenni, kb 4perccel a kicsomagolás után már az autón volt. Jó, hogy kértem a tükröknek fület, mert az egyből meg is mutatja, hogy merre kell hajtanom az elejét, illetve a hátsó részét.
Első körben nagyon tetszik, egyszerű a használata – ami egy ponyvánál nem magától értetődő -, szép a kidolgozása.
Később esetleg tudok hosszabbtávú véleményt is mondani (nem-e „dunsztolódik” be, Hő/UV védelem, stb….)
Köszönöm.

Üdvözlettel: Tamás

A COVERMAN autótakaró ponyva

- Típus specifikus, méretpontos, nem csak esztétikus, de a szél sem fújja alá a port és egyéb szennyeződést.
- Teljes felületén szellőzik, nem dunsztolódik, az autó mindig száraz marad alatta.
- Belső fele puha, nem karcolja a fényezést.
- Varrásai eldolgozottak, nem karcolnak.
- Kültéri, túra és beltéri kivitelben kapható speciális, a használati célnak megfelelő jellemzőkkel.
- Kültéri takarója UV álló, vízálló, nagy mechanikai tűrőképességű és rendkívül hosszú élettartamú.
- Egyszerű és gyors kezelés - egy embernek egy perc felrakni.
- Egyedi járművekre is rendelhető.
- Autóra, motorkerékpárra, hajóra…, egyedi méretben.

Tapasztalat szerint a kültéri takaró vastagságának és puha belső rétegének köszönhetően ellenáll a kisebb, de ugyanakkor már jelentős károkat okozó jégesőnek.

Coverman „A” takaró

Három felhasználási területnek szeretnénk megfelelni. A kültéri autóponyva, elnevezésének megfelelően az extrém felhasználási terület mindennapos megpróbáltatásait kell, hogy kibírja. A túra kategória időszakos kültéri használatra készül, cserébe kisebb terjedelme könnyebben tárolható, szállítható. A beltéri autóponyva olyan járművekhez ajánlott, amelyeket még a portól is óvni szeretnénk.

Tudta, hogy sokszor a ponyva jelenti a legnagyobb veszélyt az autóra? 

Kültéri COVERMAN autótakaró ponyva

bruttó 99.900Ft-tól 

- Egyedi méretezéssel készül. Ez azt jelenti, hogy minden típushoz külön szabásmintával dolgozunk, tehát az autóponyva pontosan fog illeszkedni az Ön autójára. Így a szél nem lobogtatja, és nem tud szennyeződést sodorni alá, ami veszélyt jelenthetne a fényezésre
- Puha béléssel rendelkezik, ami szintén elengedhetetlen a biztonsághoz. Gyengéden veszi körül az autót, a kisebb mechanikai behatásokat is tompítja, hosszú távon sem foszlik.
- Vízálló, de lélegző anyagból van. Megvédi az autót a csapadéktól, de a pára is ki tud szellőzni a pórusain keresztül, így biztosítja a száraz környezetet, késlelteti a rozsdásodást.
- Véd az UV sugárzástól, ugyanakkor lecsökkenti és elnyújtja a napi hőingadozást. A karosszéria és az utastér így sokkal kevésbé melegszik fel, viszont környezeténél lassabban hűl ki. Mindez lassítja a fényezés, valamint a műanyag-, és gumialkatrészek öregedését.
- A hosszú élettartam érdekében maga az anyag is UV-stabil, tehát tartósan ellenáll a Nap ibolyán túli sugárzásának.
- Bírja az extrém hőmérsékleteket, ezért egész évben használható.
- Az alsó szegély elöl és hátul gumírozott. Így a ponyva könnyen felhelyezhető, ugyanakkor stabilan a helyén marad. A kerekeknél található lekötő fülek még viharos idő esetén is a helyén tartják a ponyvát. (Ponyvarögzítő gumipókot a 'Hasznos kiegészítők' menüpontban talál!)

Főbb jellemzők:

- Anyag: két rétegű, 100% PES : vízálló, erős, UV-stabil külső réteg + puha belső réteg
- Súly: ~ 450 g/m2
- Vízállóság: > 7000 mm
- Páraáteresztés: ~ 60 ml/m2/24h
- Fényállóság: UV stabil
- UV szűrőfaktor: >80
- Tisztítás: használati pozícióban lemosható

Kültéri autóponyváinkra 24 hónap teljes körű garanciát vállalunk!

A kültéri autóponyva alap esetben világosszürke színben készül. Természetesen tetszőleges szín választható előzetes egyeztetés alapján felárért, illetve nagyobb rendelt mennyiség esetén.

Az autóponyva alapértelmezésként behajtott tükrökre lesz méretezve! Ettől eltérő kivitelre előzetes egyeztetés alapján, felár ellenében van lehetőség.

Túra kategóriás Coverman autóponyva

bruttó 74.900Ft-tól 

- Egyedi méretezéssel készül. Ez azt jelenti, hogy minden típushoz külön szabásmintával dolgozunk, tehát az autóponyva pontosan fog illeszkedni az Ön autójára. Így a szél nem lobogtatja, és nem tud szennyeződést sodorni alá, ami veszélyt jelenthetne a fényezésre. Mellesleg az autó letakart állapotban is esztétikus marad.
- Puha béléssel rendelkezik, ami szintén elengedhetetlen a biztonsághoz. Gyengéden veszi körül az autót, a kisebb mechanikai behatásokat is tompítja, hosszú távon sem foszlik.
- Vízálló, de lélegző anyagból van. Megvédi az autót a csapadéktól, de a pára is ki tud szellőzni a pórusain keresztül, így biztosítja a száraz környezetet, késlelteti a rozsdásodást.
- Véd az UV sugárzástól, ugyanakkor lecsökkenti és elnyújtja a napi hőingadozást. A karosszéria és az utastér így sokkal kevésbé melegszik fel, viszont környezeténél lassabban hűl ki. Mindez lassítja a fényezés, valamint a műanyag-, és gumialkatrészek öregedését.
- Bírja az extrém hőmérsékleteket, ezért bármelyik évszakban használható.
- Az alsó szegély elöl és hátul gumírozott. Így a ponyva könnyen felhelyezhető, ugyanakkor stabilan a helyén marad. A kerekeknél található lekötő fülek még viharos idő esetén is a helyén tartják a ponyvát. (Ponyvarögzítő gumipókot a ' kiegészítők' menüpontban talál!)

FIGYELEM!

Amennyiben a használat során tartós direkt napsugárzással kell számolni, akkor kizárólag a kültéri autóponyva javasolt!!!

Főbb jellemzők:

- Anyag: 3 rétegű Softshell rendszer: ellenálló külső réteg + vízálló-lélegző membrán + puha bélés
- Súly: ~ 320 g/m2
- Vízállóság: >5000 mm
- Páraáteresztés: max. ~ 300 ml/m2/24h
- Fényállóság: közepes
- Tisztítás: 30 Celsius fokon, gépben mosható

A túra autótakaró ponyva alap esetben szürke vagy piros színben készül.
Kérjük egyéb színre vonatkozó igényüket rendeléskor jelezzék. Ilyen esetekben, az aktuálisan beszerezhető különböző színű anyagokból a megrendelővel színmintát egyeztetünk és csak ezt követően gyártjuk le a megrendelt autótakaró ponyvát.

Túra autóponyváinkra 12 hónap teljes körű garanciát vállalunk!

A 'túra' ponyvák alapértelmezésként szürke színben készülnek, és behajtott tükrökre lesznek méretezve. Ettől eltérő kivitelre előzetes egyeztetés alapján van lehetőség.

Beltéri Coverman autóponyva

bruttó 54.900Ft-tól 

Oldtimer? Youngtimer? Hobbyautó?
Ezek a járművek különleges értéket képviselnek, éppen ezért megóvásuk során is kitüntetett figyelmet érdemelnek.

Ha csak azért takarná le autóját, hogy elrejtse, mindegy milyen terméket választ. Ha azonban hozzá illő esztétikus megoldást keres, mi örömmel segítünk Önnek!

A Coverman autótakaró ponyvák kizárólag rendelésre, minden típushoz külön szabásminta alapján készülnek, ezért tökéletes illeszkedést biztosítanak.

Kihangsúlyozzák az autó formáját így Ön akkor sem téveszti szem elől kedvencét, amikor az a garázsban letakarva pihen. Legyen az széria modell, vagy egyedi épített autó, az Ön igényeinek megfelelően készítjük el hozzá a takarót. A tükröknek külön tükörzsákot alakítunk ki, az alsó szegély pedig elöl és hátul gumírozott, hogy az autóponyva megfelelően kövesse a karosszériát.

Lehetőség van emblémázott autótakaró ponyva rendelésére, mely lehet a márka saját emblémája, vagy bármilyen jel, felirat, céglogó. Így akár ajándéknak is tökéletes! Az autóponyvák minden típushoz többféle színben rendelhetők. Válasszon egy hozzá illő színt, és kérjen ajánlatot most!

A beltéri autóponyvák megvédik az autót a portól, puha poliészter anyaguknak köszönhetően könnyen kezelhetőek és kicsire összehajthatóak, mosás után gyorsan száradnak.

Főbb jellemzők:

- Anyag: 100% PES
- Súly: 130 g/m2
- Vízállóság: enyhén vízlepergető
- Páraáteresztés: max. ~ 900 ml/m2/24h
- Tisztítás: gépben mosható
- Beltéri autóponyváinkra 36 hónap teljes körű garanciát vállalunk!

Színminták:

A színskála tájékoztató jellegű! A konkrét színek a valóságban az itt láthatótól kis mértékben eltérhetnek!

autóponyva színek

Tudta, hogy sokszor az autóponyva jelenti a legnagyobb veszélyt az autóra?

Ne tegyen az autóban nagyobb kárt, mint amekkorát megelőzni akart!

Hét olyan követelmény van, amit egy autóponyvának teljesítenie kell ahhoz, hogy Ön sokáig kényelmesen és biztonságosan használhassa. Ezek közül a legtöbb csak a ponyva élettartamát és kezelhetőségét befolyásolja. Van azonban két olyan gyakori hiányosság, amelyek már egyenesen magát az autót veszélyeztetik! Nagyon fontos tehát, hogy ismerjük az autóponyva kiválasztásának főbb szempontjait és a használat során felmerülő lehetséges problémákat!

7. Kezelhetőség

Ez az első dolog, amivel a tulajdonos szembe találja magát. Fontos, hogy egyszerűen, rövid idő alatt lehessen feltenni és rögzíteni, illetve levenni és összecsomagolni. Legyen megfelelő méretű, ne lógjon le a porba, sárba, de fedjen le mindent, amit kell. Ne legyen fölöslegesen nehéz és használat után is férjen bele a tasakjába.

A következő kérdés, hogy az autóponyva hogyan reagál az időjárási elemekre...

6. Hőmérséklet

Amennyiben egész évben szeretné használni a ponyvát, az anyagnak bírnia kell a magas és alacsony hőmérsékleteket egyaránt. Egyes anyagok a mínuszokban rideggé és törékennyé válnak, mások a tűző nyári napon felforrósodva veszítenek szakítószilárdságukból.

5. Szél

Szintén fontos, hogy az autóponyva anyaga komoly viharok átvészeléséhez is elég erős legyen, és egyszerűen, de hatásosan lehessen rögzíteni, hogy még viharos szélben is a helyén maradjon!

4. Csapadék

Nem igényel magyarázatot, hogy jelentősen hozzájárul az állagmegóváshoz, ha nem éri rendszeresen eső és hó a járművet, tehát az anyagnak tartósan vízállónak kell lennie.

Lényeges, hogy a ponyvával nem csak a hulló (makro-) csapadékot lehet távol tartani. A talaj menti (mikro-) csapadék, a harmat, a dér, és a zúzmara mennyisége jóval kisebb ugyan, de gyakorisága miatt igen komoly tényező. Ezek nem csak a talajra, hanem bármely – a levegőnél hidegebb tárgyra kicsapódnak. Ezért tapasztaljuk, hogy hajnaltájban a járművek jó hővezetésű fém-, és üvegfelületei szinte ”vonzzák” a mikro csapadékokat.

3. Napsugárzás

Az autóponyva egyik legfontosabb feladata, hogy kiküszöbölje a napsugárzás ibolyán túli (UV) tartományának károsító hatását. Minden ponyva vásárlói tájékoztatójában olvasható, hogy véd az UV sugárzástól.

Igen véd, de meddig?
A válaszhoz egy gyakori félreértést kell tisztázni:
UV védelem vagy UV-stabilitás?
Vigyázat! Ezt a két fogalmat a gyártók néha tudatosan összemossák!

UV védelem: Szinte bármely anyag, amit a napsugarak útjába helyezünk, árnyékot vet, vagyis többé – kevésbé megszűri azokat. Ez a szűrés természetesen nem csak a látható fényre, hanem a sugárzás szinte teljes spektrumára – így az ultraviola (UV) tartományra is kiterjed. Minél magasabb szűrőfaktorral rendelkezik az anyag (mint a strandon a napolaj), annál kevesebb káros sugárzás tud rajta áthatolni. Ezért gyakorlatilag bármi, amit a járműre terítünk, anyagától és színétől függően nagyobb vagy kisebb mértékben véd az UV sugárzástól.

UV-stabilitás: Az igazi kérdés tehát az, hogy maga az anyag meddig képes komolyabb károsodás nélkül dacolni a napsugárzással. Azokat az anyagokat, amelyek kémiai összetételüknek köszönhetően jól tűrik a direkt napsugárzást, UV-stabilnak nevezik. A szabad ég alatt egy átlagos anyag élettartama csak hónapokban mérhető. Hosszú távú védelemre értelemszerűen csak olyan anyag képes, amely önmaga is évekig kibírja az UV sugárzást, vagyis UV-stabil.

Fontos tényező a Nap hősugárzása is. A naponta átforrósodó, majd lehűlő kasztni és utastér szintén hozzájárul a kárpit és a fényezés öregedéséhez. Ezért célszerű, hogy az autóponyva világos színű anyagból készüljön, amely jobban visszaveri a Napsugarakat.

Ha a ponyva nem megfelelő minőségű, és hamar tönkremegy, az a kisebbik baj.

De hogyan kerülhetjük el, hogy a járműben is kárt tegyen?

2. Szellőzés

A garázstető vagy az autóponyva jó esetben megvédi az autót a csapadéktól.

De mi a helyzet a páratartalommal?
Akár garázsban, akár a szabad ég alatt áll az autó, ha letakarjuk, akkor a napközben felszálló párás levegő csapdába kerül az autóponyva alatt. Ha a nedvesség nem tud kiszellőzni, akkor szinte folyamatosan 100 % körüli páratartalmat biztosít a jármű körül!
A víz - pára formájában már olyan rejtett helyekre is eljut, ahová a csapadék soha nem lenne képes. Ebben az állandó nedves környezetben pedig garantált a rozsdásodás.

Vagyis: rosszul szellőző autóponyva = idő előtti korrózió!!!

Tapasztalat szerint a teljesen vízzáró autóponyván kialakított szellőző messze nem elég hatékony megoldás. A megfelelő szellőzés érdekében az anyagnak a teljes felületén ki kell tudnia párologtatni a nedvességet. Ez úgy lehetséges, hogy az anyag szövetén lévő pórusok mérete túl kicsi ahhoz, hogy a vízcseppek kívülről átjussanak rajta, de elég nagy ahhoz, hogy a vízpára belülről eltávozhasson. Az autótakaró ponyvának tehát muszáj úgynevezett „lélegző” anyagból készülnie! 
Az mindegyiknek a csomagolásán szerepel, hogy vízálló.
A legtöbb tényleg az.
De valóban megvédi autóját a nedvességtől?

1. A fényezés biztonsága

Nos, ez az a pont, ahol a legtöbb kültéri autóponyva végképp megbukik. Hogy miért? A legelterjedtebb fajta egy 4-5 féle méretben kapható vékony nylon. Nincs benne semmilyen puha bélés, tehát az anyag közvetlenül érintkezik a karosszéria teljes felületével. Mivel az adott mérettartományban ”minden autóra jó”, természetesen egyikre sem passzol igazán. Néhány helyen feszülhet is, de leginkább fölöslegesen bő.

Sokan úgy gondolják, hogy ez csak esztétikai kérdés.
Hát, igen.
De csak addig, amíg szélcsend van!

A levegő azonban majdnem mindig mozog, és tele van szennyeződéssel, még akkor is, ha nem látjuk. A lebegtetett részecskék mérete szélsebességtől függően 0.01 mm-től 2-3 mm-ig terjedhet. A szél pedig ezekkel a szemcsékkel a hátán meg fogja találni az útját a laza autóponyva alá. Sajnos a szél által szállított szilárd részecskék apró méretük ellenére rendkívül kemények lehetnek. A homok például többnyire kvarckristályokból (SiO2) áll. A kvarc 7-es keménységi fokozatú ásvány, vagyis keményebb az üvegnél és az acélnál is! A szél által lobogtatott ponyva pedig ezekkel a kristályokkal dörzsöli, csiszolja a fényezést. Órákon, napokon, heteken keresztül. Nincs az a lakkréteg, ami ezt kibírja! Szeretné látni a végeredményt? A saját autóján biztosan nem!

Mindez egyszerűen elkerülhető!

- A ponyvának pontosan kell illeszkednie a karosszériára, és az alsó szegélye sem lehet laza. Így minimális a szennyeződés bejutásának esélye, az anyagnak pedig gyakorlatilag nincs mozgástere.
- Ugyanilyen fontos a puha belső réteg, hogy a külső anyag és az esetlegesen bejutó por ne közvetlenül a fényezéssel érintkezzen!
Önnek pedig csak arra kell figyelnie, hogy az autó tiszta legyen, amikor letakarja!

A lényeg tehát az, hogy járműve biztonsága nem a letakarástól, hanem a ponyva tulajdonságaitól függ!

A honlap, valamint az azon található képek és információk tulajdonosa a Coverman Kft ügyvezetője. A honlapon található bármely tartalom részben vagy egészben történő másolása vagy felhasználása a tulajdonos írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Tudta, hogy sokszor az autóponyva jelenti a legnagyobb veszélyt az autóra?

Amennyiben kérdése lenne vagy termékünk, szolgáltatásunk elnyerte tetszését és időpontot egyeztetne, kérem, keresse munkatársunkat a 061 436 0 436 telefonszámon.