Csomagok?

Tíz évvel ezelőtt egy autóriasztó megvédte az autót, de az autó elektronikai változása magával hozott olyan sebezhető pontokat, amelyek befedése már nem a riasztógyártók feladata, ezt nekünk autóriasztós szakembereknek kell elvégezni. Ma minden járműben egy számítógép szív dobog, az elektromos összetevőket egy rendszerbe gyűjti és vezérli, az ablakemelőtől az önindítóig. A rendszer rengeteg előnye mellett a mi oldalunkról sebezhető pontok is keletkeztek, hiszen a jármű diagnosztikai csatlakozóján (OBD) keresztül megfelelő szoftver birtokában elérhetővé válhat az elektromos kormányzár, a kézifék és a gyári immobiliser is. Míg régen az autóriasztó mellett az említett gyári biztonsági eszközök emelték a védettségi szintet, ma „könnyen” megkerülhetővé váltak. Szükség volt olyan módosításokra, amelyek továbbra is megtartják az autóriasztó valós védelmét.

Ilyen apró, de rendkívül hasznos kiegészítés, melyet minden általunk szerelt védelmi eszköz esetén beépítünk, a diagnosztikai csatlakozó (OBD) blokkolása. A csatlakozó kommunikációs vonalát tiltjuk, hogy az autótulajdonos engedélye nélkül senki ne férhessen hozzá az autó elektromos rendszeréhez, ne tudjon azon semmiféle módosítást eszközölni.

Az igazi nagy lépés a rablásgátlás. A rablásgátlás segítségével már nem csak álló helyzetben védjük az autót, hanem járó motorral is, sőt akkor is védelmet nyújt, ha illetéktelen kézbe kerül az autó kulcsa.

Bár a menet közbeni kiszállítás, kikényszerítés szerencsére nem jellemző hazánkban, de általános az ellopott autókulcs és általános a kicsalás. Amikor a forgalomban belekoccannak az autóba, egy átlagember mit sem sejtve kiszáll, hogy megnézze mi is történt. Valaki beugrik a járó motorú autóba és elhajt. Ugyan ez történhet, amikor a sofőr kiszáll, hogy kinyissa vagy becsukja a kertkaput, garázsajtót. Az uszodai szekrényből, a strandon a ruhazsebből vagy az íróasztalfiókból ellopott autókulcs sem ritka. Ezeket mind kiküszöböli a rablásgátló.

Hogyan működik?

A jármű használójának a motor beindítás után, illetve járó motornál történő bal első ajtó nyitása után azonosítani kell a jogos használatot. Az azonosítás lehet rejtett nyomógomb megnyomása, lehet egy közelítőkártya amit a zsebben tartunk, több megoldás létezik, mindenkinek saját döntése, hogy melyik a kényelmesebb, ez a biztonsági szintet nem befolyásolja.
Ha az azonosítás nem történik meg, tehát nem nyomja meg a használó a rejtett gombot vagy nincs ott a közelítőkártya vagy a kártya eltávolodott az autótól, aktiválódik a rablásgátlás és a jármű motorja két percen belül leáll, mintha kifogyott volna belőle az üzemanyag.

A rejtett nyomógomb helyének ismeret vagy a közelítőkártya megléte nélkül a jármű használhatatlan. Egy lopási kísérlet során az autóriasztó megszólal, felhívva magára a figyelmet, értesítve a környezetet, a rablásgátló nem engedi beindítani a jármű motorját. Ha kulcslopás történt, az autó beindul, a riasztó nem szólal meg, de a rablásgátló leállítja a járművet, ráadásul kimozdítva parkolóhelyéről, olyan környezetben az utca közepén, ahol további próbálkozásnak nincs valószínűsége.

Védelmi csomagjainkat a biztonságtechnikai gyártók legjobbjainak termékeiből állítjuk össze. Minden termékünk rendelkezik bevizsgálással, ezáltal alkalmasak járműipari beépítésre, felhasználásuk nem befolyásolja az adott gépjármű garanciáját.

Összeesküvéselméletnek tűnhet, hogy autógyártók beperelnek egy olyan társaságot, akik rámutatnak egy védelmi rendszer gyengeségére. Mi érdekük fűződik hozzá? Presztízs? Egy régi átgondolatlan rossz döntés olyan technológiát vitt a gyártásba, aminek megváltoztatása rengeteg pénzt emésztene fel és ha javítanák is, attól az adott márka nem lenne keresettebb. Autógyártók autós paraméterekben gondolkodnak, úttartás, teljesítmény, fogyasztás…, az autóvédelem egy mellékes szolgáltatás, ami számukra jelentéktelen vásárlói igény, egy nyűg. Az autógyár úgy gondolja, hogy aki félti az autóját, szereltessen bele riasztót.

Ha kimondjuk, hogy egy adott autógyártó vacak védelmet ad a járművéhez, akkor a köztudatban az csapódik le, hogy ez a márka vacak autót gyárt, ezért érthető a per. Igy lehet ez a hazai autólopási statisztikával, hiszen nincs ilyen, nem jelenik meg. Ha megjelenne, az autógyártók azonnal beperelnék a statisztika készítőjét, ahogyan a riportban is hallhatjuk. Ezt nem vállalja senki. Becsukhatjuk a szemünket és befoghatjuk a fülünket, de ettől még létezik autólopás, akár beszélünk róla, akár nem.

Nem szabad kiemelni egyetlen gyártót sem, hiszen az autógyár autót gyárt, nem lehet sorozatgyártásban megoldani a védelmet, a megfelelő védelem kiválasztása összefügg az autó használati szokásokkal. Van olyan ország és vannak olyan területek, ahol nem kell becsukni az autó ajtaját sem, de van olyan környezet is, ahol kiszállni sem tanácsos az autóból, így hogyan adhatna a gyár megfelelő védelmet?

Ennek ellenére, ha az autóban szuper megbízható űrkategóriás védelem lenne gyárilag, akkor sem lenne magas a biztonsági szint. Ez nagyon egyszerű. Ha egy adott autótípust vizsgálunk, abban ugyan az a megoldás van szerelve és ugyanúgy, ugyanoda. Nem kell keresni, nem kell kitalálni, előre fel lehet készülni a semlegesítésére. A kilencvenes évek egyik kedvenc, a filmben is említett autótípusában a műszercsoport mellé volt szerelve a gyári immobiliser modul. Az autótolvaj kipattintotta a műszercsoportot és egy mozdulattal kicserélte a gyári immobiliser modult egy általa már módosított, semlegesített modulra. Az autó ettől kezdve bármilyen kulccsal indítható lett. Ha tudjuk, hogy milyen megoldást alkalmaz a védelem és tudjuk, hogy hol kell keresni, akkor az nem védelem.

Ezzel szemben egy utólag beépített egyszerű védelmi eszköz is okozhat problémát. Ki tudja, hogy ki, milyen módon és hova szerelte? Egy egyszerű immobiliser megtalálása, áthidalása időigényes és egy autólopás során időből van a legkevesebb. Tapasztalatunk alapján a tolvaj mindig a könnyebb utat választja, miért is tenne másként. Ha két autó lenne a földön egyértelmű, hogy azt lopnák el, amelyiket a könnyebb.

Azt kijelenthetem, hogy az autó gyárilag nem védhető és semmi nem indokolja, hogy ezen egy autógyártó változtasson. Mennyire sértődnénk meg, ha egy autógyár a hazánkba forgalomba hozott járművébe magasabb biztonsági szintű védelmet szerelne, mint a környező országbeli járműbe. Ezzel éles kritikát fogalmazna meg rólunk. Azt is látjuk, hogy nincsenek statisztikák, mert senkinek nem érdeke, hogy legyen, sőt a példa mutatja, hogy még magyarázkodnia is kéne miatta. Befoghatjuk a szemünket és fülünket, tehetünk úgy, mintha a gyári autóriasztó jó lenne, mintha nem lenne autólopás, de ettől még létezik.

Itt nálunk természetesen élesen lecsapódik a valóság, hiszen ide jön szereltetni az, akinek ellopták az előző autóját és jön az is, akinek a közvetlen környezetében történt lopás. Ami elgondolkodtató, hogy nem jön olyan, akinek ellopták az autóját, amiben volt védelem. Persze történt már ilyen, de azt mindig vissza lehetett vezetni valami hiányosságra, gondatlanságra. A nem használt vagy hibás és meg nem javíttatott védelem. A szervizben elárult kiiktatási módszer megbosszulja magát, de szerencsére egy kezemen meg tudom számolni, hogy a harminc évünk alatt hány ilyen eset történt.

Vigyázunk a telefonunkra, nem dobáljuk, védőtokot húzunk rá. Vigyázunk a lakásunkra, szereltetünk bele riasztót, rácsot, drága zárakat. Vigyázzunk az autóra is. Az autónk nagy érték, annyi, amennyit erre szánni tudtunk, ki mennyit, de saját erőből a legtöbbet.

Az autó értékének pár százalékát kell csak védelemre fordítani és az autónk mindig ott lesz, ahol hagytuk. Nem kell a legdrágább megoldásban gondolkodni, mi azért vagyunk, hogy a megszerzett szakmai tapasztalatunk alapján segítsünk egy optimális védelem kiválasztásában, ami ne egy hamis, hanem valós biztonságérzetet adjon.

Milyen kiegészítők léteznek?

Ultrahang modul:

Az autó belső terének változására riasztást vált ki. Az egyik legrégebben használt kiegészítő, aminek általános megítélése, hogy állandó vakriasztást okoz. Ez téves megállapítás, mert a helyesen beállított modul nem reagál semmiféle külső vagy belső behatásra, hőmérséklet változásra, a hibás riasztás mindig beállítási probléma. Az autóriasztók többsége beépített ultrahangmodullal rendelkezik, de osztott belsőtérrel rendelkező járművek esetén duplázható a térvédelem.

Emelés, dőlésérzékelő modul:

Az autó felvett pozíciójához képest figyeli a statikus változást. Amint a dőlésszög megváltozik és az a változás nem egy dinamikus széllökés, a modul riasztást vált ki. A dőlésszög megváltozását elektronikus módon figyeli, így akár hegyoldalban is parkolhat a jármű, mindig a felvett pozíciót tekinti alaphelyzetnek. A modul karakterisztikát figyel, így egy széllökés által okozott dőlés nem vált ki riasztást.
Saját akkumulátoros sziréna:
Beépített akkumulátorral rendelkező sziréna, ami a külső tápfeszültség (autó akkumulátor) megszűnése vagy kábelvágás esetén is folytatja a hangjelzést.

Rablásgátló modul:

A jármű használójának a motor beindítás után, illetve járó motornál történő bal első ajtó nyitása után egy egyéni módon azonosítani kell a jogos használatot. Az azonosítás lehet rejtett nyomógomb megnyomása, egy mágnes adott hely előtt való elhúzása, közelítőkártya használata vagy akár a mobiltelefon Bluetooth azonosítójának jelenléte … Ha az azonosítás nem történik meg, a rendszer sípoló hanggal figyelmeztet a feledékenységre. Ha továbbra sem történik azonosítás aktiválódik a rablásgátló funkció és a modul leállítja a jármű motorját.

Ablakemelő modul:

A védelem bekacsolásakor a modul automatikusan felhúzza a nyitva maradt ablakokat. Sajnos nem minden autótípus műszaki megoldása engedi az ablakemelő modul működését, erről előzetesen tájékozódjon munkatársunknál. A modul használata feltételezi az elektromos ablak meglétét.

(akusztikus) Üvegtörés érzékelő modul:

Akusztikusan hangolt modul, ami az üvegtörés zaját figyeli és vált ki riasztást. Autós felhasználását nem ajánljuk, beállítása szinte lehetetlen a környezeti zajok miatt.
Radar (hiperfrekvenciás) modul:
Térfigyelő modul, ami lehet egykörös, mely az autó belsejét és lehet kétkörös, ami az autó környezetét is figyeli. A modul egy képzeletbeli gömböt érzékel, de ezt a karakterisztikát a jármű karosszériája jelentősen torzítja. Az érzékenysége nagyban függ a levegő páratartamától, emiatt esős időben kiterjed a védett tér. Autós használatra csak nyitott tetejű járművek vezetőülés környéki védelmére ajánljuk.

GSM pager modul:

A védelmi rendszer riasztáskor telefonhívással értesíti a tulajdonost vagy az általa felhatalmazott személyt, személyeket. SMS-ben lekérdezhetők az autó bizonyos paraméterei, mint riasztás állapota, akkumulátor feszültség, pillanatnyi pozíció. A válaszban kapott pozíció, hivatkozás formájában érkezik, amire kattintva megjeleníthető a hely akár az okostelefon térképalkalmazásában. SMS-ben távolról kapcsolható pl. az állófűtés és SMS-be kiadható az autó leállítás parancsa.

Garázsvédelem:

GT-ALARM riasztórendszerek kiegészítőjeként, vezeték nélküli modulok segítségével védhető az autó környezete, a garázs, de védetté tehető az utánfutó, lakóautó, lakókocsi belső tere. A garázs riasztó automatikusan kapcsolódik a közelében érzékelt vezeték nélküli modulokhoz, amik lehetnek passzív infra vagy nyitásérzékelő kiegészítők.

Tudta?

A portlandi St George Evans és Edward N Birkenbeuel 1919. április 8.-án védte le autólopás megelőző találmányát, ami az első dokumentált elektromos indításgátló / riasztó készülék. A berendezés csak a tulajdonos által beállított kódszám beütése után engedte beindítani a járművet, hibás kód esetén tiltotta a gyújtást és megszólaltatta a kürtöt.

(https://www.google.com/patents/US1300150)