Tisztelt Kütyüdoktor!

Azt szeretném, hogy a fedélzeti kamera akkor is működjön és felvegyen, ha parkol az autó. Mennyi idő alatt meríti le az akkumulátort? Szerencsére az elmúlt harminc évben nem volt közúti balesetem, de annál több sérülés keletkezik az autón parkolás közben, a kisebb dolgok még nem zavarnak csak bosszantanak, de nemrégiben a parkolóban letörték a jobboldali tükrömet, ami 65000 ft volt és ezt szívesen visszanéztem volna.

 

Tisztelt Érdeklődő!

Egy átlagos menetrögzítő kamera áramfelvétele 200mA, ami az akkumulátor szemszögéből sok, egy átlagos akkumulátor esetén akár három nap alatt is problémát okozhat. Bár többségükben van belső akkumulátor, de annak feladata a kisebb feszültségkimaradást áthidalni, illetve baleset esetén kinyújtani a rögzítési időt. A beépített akkumulátorról fizikai méretkorlátja miatt nem lehet hosszú távon rögzíteni.

Természetesen van megoldás. Vagy a menetrögzítő kamera tudja, vagy kiegészítő kábel segítségével megoldható a parkoló üzemmód. Ebben az esetben a kamera nem készít folyamatos felvételt, mert annak, mint fentebb írtam, magas a fogyasztása, helyette készenléti üzemmódban van és egy koccanás vagy elmozdulás aktíválja a felvételt. Emellett parkolási módban a készülék figyeli a jármű akkumulátorának töltöttségi szintjét és egy kritikus értéken lekapcsolja a kamerát, hogy a jármű indítható maradjon.

Ez a parkoló mód nem rögzít olyan eseményt, ami nem jár ütéssel, elmozdulással, tehát egy rongálást valószínű, hogy nem tudunk visszakeresni, de egy ütközést igen. Ha a tükör letörésére gondolunk, szerintem ez már jár akkora rezonanciával, hogy rögzítésre került volna.

Sajnos mindennek van ára, a folyamatos felvételnek a magas energiaigény, amit az autó nem tud kiszolgálni, de meg kell jegyezni, hogy a vonatkozó szabályok szerint nem is szabad folyamatos felvételt készíteni a közterületről.

Üdvözlettel, Kütyüdoki