Tisztelt Doki!

Suzuki Swift II kulcsba épített távirányítóm folyamatosan lemeríti az elemet. Most harmadszor cseréltettem, de kb. három hetet bír, míg az első elem két évig működtette tökéletesen. A kulcs nem eset vízbe, nem ejtettem le, nem értem, hogy mi okozza. Márkaszervizbe nem mennék, ha nem muszály, ahogyan olvasom ott csak cserélnek, nem javítanak, azt pedig nem szeretném kifizetni. Ha van ötlete, tapasztalata, megköszönöm, mert ez így eléggé idegesítő és tartok tőle előbb utóbb előjön valami nagyobb probléma is.

Üdvözlettel, …

Tisztelt Érdeklődő!

Az elem idő előtti merülését általában maga az elem okozza, feltéve, hogy a távkapcsoló megfelelően működik. Elemet vehetünk rengeteg helyen, de sajnos ezek a gonosz szerkezetek nem igen állnak ellen az idő múlásának és már a csomagolásban elindul egy önkisülés. Ha Ön olyan helyen vásárol elemet, ahol az adott típus nem igazán fogyó darab, akkor lehetséges, hogy egy két éve a polcon lógó elemet tesz a kosarába, ami már közel sem százszázalékos kapacitással bír. Keressen fel például riasztószervizt, ahol az autó távkapcsolójának elemei nagy mennyiségben fogynak, így biztosan teljes értékű lesz a használata.

Általánosságban elmondható, hogy az a távkapcsoló, amelyik rendesen működik, az üzemszerűen fogyasztja az energiát az elemből, így nem merítheti le irreális időn belül. A merülést okozhatja az áramkör meghibásodása, de akkor az áramkör funkciója sem működik. Ha mégis valamiféle áramköri hiba lenne, akkor mi autóriasztó szerelők azt is tudjuk javítani.

Mivel megemlítette az vízbeesést, essen róla pár szó. Ha valamilyen elektronikus eszköz (távkapcsoló, telefon, óra… ) vízbeesik, víz ömlik rá, lehetőség szerint azonnal távolítsa el belőle az elemet és hagyja kiszáradni. Amíg elem van egy eszközben, az a víz hatására elkezdi bontani az áramkört és az alaplapot, félóra alatt alkatrészek eshetnek le a panelról. Ha kivesszük az elemet, akkor csak vizes tárgyról beszélünk, ami idővel kiszárad.

Természetesen, ha valamiféle koszos, piszkos folyadékról van szó, akkor műszerésszel ki kell tisztítani a visszamaradt üledéket a használatbavétel előtt. Ha üdítő vagy más maró, savas anyag kerül az elektronikába, azzal nagyon kell sietni, hiszen ezek az anyagok gyorsítják a bontási folyamatot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki