Kedves Kütyüdoki

A kereskedőnél megrendelt DS7, már gyártás alatt lévő új kocsim kulcs-nélküli nyitással/zárással működik majd, ez a funkció nem kapcsolható ki tudomásom szerint.

Utána olvastam, hogy evvel a rendszerrel mennyire sebezhető a kocsik lopás elleni védelme.

Komolyabb védelmi rendszert mindenképpen beszereltetek, ami az autó beindítását/elvitelét reményeim szerint megakadályozza.

Az ajtók/csomagtartó illetéktelen nyitását is szeretném megakadályozni a csomagtartóba tett tárgyak védelmében. Milyen megoldást javasol?

Köszönettel: Laci

Kedves Laci!

A kulcs nélküli nyitás miatt valóban szükséges egy megfelelő védelem beépítése, de nincs olyan rendszer, ami az autóban hagyott tárgyakat megvédje. Munkaautó esetében a fix telepítésű tárolók tökéletes megoldást biztosítanak, de személyautóban ez nem szokás. A Dometic nevű cég kínálatában vannak autós széfek, ezek fix telepítésűek és bizonyos méretben befogadnak értékeket, de szerintem nem erre gondol a védelemnél. Az ajtó és csomagtér nyitása roncsolással viszonylag könnyű feladat, mivel az autógyártók erre nem fordítanak túl nagy energiát és sajnos nincs eszköz, ami ezt biztonságosabbá tenné. Nincs is értelme a zár erősítésének, hiszen az ablakok törhetőek és a bent hagyott tárgy így pillanatok alatt kiemelhető. Az egyetlen megoldás, semmit nem hagyni a kocsiban, illetve, akinek ez elkerülhetetlen, annak olyan tárolót kell készíttetni, ami fixen rögzül a járműbe és külön zárral van ellátva.

Azért megjegyzem, hogy létezik a zárdugózás elnevezésű megoldás, ami azt jelenti, hogy a zárbetéteket eltávolítjuk az autóból és helyükre esztétikus takaró kerül. Ebben az esetben megakadályoztuk, hogy egyszerű zárkihúzással nyitható legyen az ajtó, de ettől az üvegek még törhetők és a bent hagyott érték kiemelhető. Sokan esküsznek a biztonsági fóliára, ami az üvegeket védené, de a tapasztalat az, hogy a fólia összetartja az üveget törés esetén, ahogyan arra kitalálták, de az üveg egyben beesik, nagyon ritka, hogy széleit megtartja a ragasztás. Kiegészítő megoldásként szóba jöhet, illetve olyan járműben lehet biztonsági megoldás, aminek a csomagtere zárt, nincs ablak, de a DS7 esetében nem képviselne megoldást.

A kulcs nélküli nyitással rendelkező járművek védelmére kiváló megoldás a rablásgátló. A rablásgátló, az autó beindítása után azonosítást kér a használótól, ami egyszerűbb megoldások esetében lehet egy rejtett nyomógomb megnyomása, de lehet közelítőkártya megléte… Ha a motor beindítása után ez az azonosítás nem történik meg, a rablásgátló automatikusan leállítja a jármű motorját. Ennek az a lényege, hogy a kulcs nélküli rendszert ki lehet játszani, aminek bizonyítékát a youtube-on megtaláljuk, de a rablásgátló külön rendszerként, késleltetve védi az autót.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu/biztonsagtechnika/keyless-go-vedelem/