http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/blokkolo-val-akadalyoztak-meg-az-autok-lezarasat

– erről a hírről többen kérdeztek és többen kértek olyan autóriasztót, ami véd a hasonló esetek ellen.
Alapvetően megtévesztő a történet, mert első hallásra az emberben annyi marad meg, hogy egyszerű autó tolvajok is rendelkeznek olyan kütyüvel, ami blokkolja az autózárat és így nem is ér semmit egyetlen autó távirányító sem.
Helyesbítek és magyarázkodok.

Az említett ördögi szerkezet, ami blokkolja az autó bezárását, mindenkinek ott van a zsebében és ez nem más, mint az autó távkapcsolója. Ha két azonos frekvencián működő távirányítót egyszerre nyomunk a Tesco parkolóban, akkor egyikünk autója sem nyit vagy éppen zár. Mivel az autóban lévő vevőrész érzékeli, hogy érkezik egy jelsorozat, azt vizsgálni kezdi, de mivel az egyszerre nyomott távkapcsolók jele összekeveredik, így az autó olyan jelet kap, ami nem tisztán értelmezhető számára. Amíg nem kap helyes kódsorozatot, addig nem ad utasítást sem nyitásra, sem zárásra. Ezt a jelenséget szerintem már többen tapasztalták és azt is, hogy a következő gombnyomásra már működik is a rendszer.

Ha én egy távkapcsolót egyfolytában nyomok, akkor bizony a mellettem álló autók nem nyitnak, nem zárnak a tulajdonosuk hiába próbálkozik. Ilyet is tapasztalhatunk, több olyan hely van a városban, ahol lehetetlen a távkapcsoló használata. Ezeken a helyeken valami szerkezet olyan rádióhullámot bocsájt ki, ami megzavarja az autó távkapcsolója és az autó közötti tiszta és hibátlan kommunikációt.

A rendőrségi közlemény főszereplői nagy valószínűséggel csak egy távkapcsolóval rendelkeztek, esetleg annak hatótávolságát növelhették. Az autók biztonsági rendszerét nem semlegesítették, hiszen az elég bonyolult feladat lenne, ők csak kihasználták embertársaink lazaságát. Először is, nem hagyunk semmit az autóban, ami nagyobb érték. Nincs olyan védelmi eszköz, ami megakadályozza, hogy betörjem az ablakot és elszaladjak az ülésen hagyott laptoppal. Ez kevesebb, mint öt másodperc alatt lezajlana, és senki nem állna elém az utcán. Másodszor, az autó bezárásakor figyelni kell, hogy valóban bezáródott-e a jármű. A távkapcsoló megnyomása után hallani, hogy pittyen a riasztó, látható, hogy villannak az indexek és általában még a központi zár kattanása is hallatszik.

Aki kiszáll az autóból, megnyomja a gombot, de nem figyel a hangra és nem fordul hátra, hogy ránézzen az autóra, amiben értékeket hagyott, az ne csodálkozzon, ha egy ilyen egyszerű trükkel megkárosítják.

Ebben az esetben nem a távkapcsolót vagy a riasztót semlegesítették, hanem egy nyitott autót pakoltak ki.

Kütyüdoki